Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2018-06-29

Finaltävling på Azorerna för Sunnerbyskolans Sorundakosmonauter

Under våren deltog fyra elever från Sunnerbyskolan i den internationella rymdtävlingen CanSat i Norge. Eleverna gjorde så bra ifrån sig att de i slutet av juni ska delta i den europeiska finalen på Azorerna i Portugal.

Bilden föreställer minisatelliten

Foto: Sunnerbyskolan

Fyra elever från Sunnerbyskolan deltog under våren i CanSat, en internationell rymdtävling som hölls på Andöya i Norge. Eleverna presterade så väl att de kvalificerade sig för den europeiska finaltävlingen på Azorerna i Portugal.

Under fem dagar ska de konstruera och skjuta upp en minisatellit som ryms i en läskburk och som kan hämta in data från omgivningen. Tävlingen arrangeras 27 juni-1 juli 2018.

Tävlingen går ut på att konstruera minisatelliten så att den klarar av två obligatoriska uppdrag, mäta lufttryck och temperatur, och en valfri uppgift. Eleverna från Sunnerbyskolan har fokuserat på att mäta halterna av koldioxid och metangas.

Sorundakosmonauterna har en blogg där intresserade kan följa elevernas arbete och tävlingens utveckling. Bloggen finns på https://nouw.com/sorundakosmonauternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Fredrik Nordensson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2018-08-02

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp