Lyssna på sidan Lyssna

2020-09-15

Mängder med aktiviteter under trafikantveckan

Det blir mängder med aktiviteter när Nynäshamns kommun uppmärksammar den Europeiska trafikantveckan 16-22 september. På programmet står så kallade månbilar, guidad cykeltur längs havet, promenader, familj som testar elcyklar, ny stationär cykelpump – och trafikskola för barn där intresset har varit otroligt stort. Närmare 700 barn är anmälda till Barnens trafikskola.

Två vuxna visar vägmärke för barn som står och lyssnar.

Nynäshamns kommun tjuvstartade trafikantveckan med Barnens trafikskola redan under tisdagen. Här har Nynäshamns kommuns Isa Eriksson och Elin Giotis genomgång med några barn innan de börjar cykla banan.

Tre vuxna fixar cyklar .

Från vänster: Nynäshamns kommuns Isa Eriksson, Julia Nordström och Elin Giotis ser till så allt är klart när barnen ska gå Barnens trafikskola.

– Det blir många aktiviteter och det är fantastiskt roligt att så många ska gå Barnens trafikskola. Med tanke på covid-19 kommer vi självklart att följa de rekommendationer som finns vid alla våra aktiviteter, säger Julia Nordström, Nynäshamns kommuns miljö- och klimatstrateg.

Nynäshamn lyfter fram cykling och promenader

Den 16-22 september pågår den Europeiska trafikantveckan som är ett initiativ för att uppmuntra till, och underlätta för, hållbara resor och transporter. Årets tema är fossilfria resor för alla. Under veckan lyfter Nynäshamns kommun särskilt fram cykling och promenader. Några av aktiviteterna är:

  • Barnens trafikskola för barn i årskurserna förskoleklass - 3. Barnen får lära sig vägmärken och cykla en bana för att därefter få ett körkort. Hela 674 barn är anmälda till Barnens trafikskola som kommer att hållas vid flera tillfällen i Nynäshamn och Ösmo. De allra minsta barnen har möjlighet att låna sparkcyklar.
  • Guidad cykeltur med personal på utbildningsanordnaren Campus Nynäshamn. Turen går längs havet i Nynäshamn med stopp vid platser där guiden berättar om historiska och aktuella händelser.
  • Promenader längs Hälsans stig i Nynäshamn och Ösmo. Invånarna uppmanas att promenera och publicera bilder i sociala medier med hashtaggen #halsansstignynashamn
  • Fritidsverksamheten Ung fritid anordnar månbilskörning i skateparken i Nynäshamn. Ung fritid erbjuder övningskörning och möjlighet att ta körkort för månbilar som är en slags trampbil för yngre barn.
  • En familj får kostnadsfritt testa två elcyklar under två veckor. Under veckorna berättar de i sociala medier om sina upplevelser av elcyklar.
  • En stationär cykelpump placeras ut i centrala Nynäshamn. Den kommer att stå kvar även efter Trafikantveckan.
En vuxen skriver ut körkort till två barn.

Isa Eriksson skriver ut körkort till två av barnen.

På den här sidan finns mer information om aktiviteterna.

– Med tanke på covid-19 och rekommendationen att välja andra färdsätt än kollektivtrafiken passar vi på att slå flera slag för cykling och promenader, säger Julia Nordström.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-09-15

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp