Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-07-08

Fler gräsmattor blir ängar

Några av kommunens gräsmattor ska bli ängar. Därför växer sig gräset ovanligt högt på sina ställen.

Fjäril som sitter på en blomma.

Påfågelöga på kungsmynta. Foto: Martin Olofsson

Undrar du varför gräs, blommor och örter har fått växa sig ovanligt höga på vissa ställen? Det beror på att kommunen satsar på att göra om ett antal gräsmattor till ängar. För att det är vackert, men framförallt för att det bidrar till den biologiska mångfalden.

- Under förra året gjorde vi försök med några få gräsytor och det har fungerat bra. Därför har vi nu beslutat att skapa fler ängar, säger Jesper Skoglund, stadsmiljöchef på Nynäshamns kommun.

Här blir det ängsmark

Så går det till

Rent praktiskt går det till så att vi slutar klippa på platser som har förutsättning att bli äng. I vår kommun är jorden på de flesta ställen lerig och rik och en äng föredrar mager och näringsfattig jord. Därför klipper vi gräset och forslar bort det framåt höstkanten. Det gör att marken så småningom blir mer mager och näringsfattig, vilket passar en äng. Att skapa en äng tar tid och man får räkna med att det tar ungefär fem år för en äng att växa till sig ordentligt.

Ängar bidrar till biologisk mångfald

Bara en tusendel av den ängsmark som fanns för hundra år sedan finns kvar idag. Det beror på att jordbruk läggs ner och slåtter och bete upphör. Med ängarna försvinner också många sorters blommor och livsmiljön för mängder av fjärilar och andra djur. Den biologiska mångfalden ger oss flera ekosystemtjänster vi inte klarar oss utan. Det handlar bland annat om produktion av mat, ren luft, kolinlagring, matjordsbildning, och pollinering.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-07-08

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp