Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2020-06-17

Kommunen uppmanar att spara på vatten

Det går åt mycket vatten just nu och kommunen uppmanar till återhållsamhet med vattenanvändningen. Uppmaningen gäller särskilt för Sunnerby och för de med egen brunn.

Just nu är många hemma och dessutom är det varmt och torrt, vilket leder till att det går åt ovanligt mycket vatten. I Nynäshamns kommun tar vi vatten från Mälaren och Gorran, där det finns gott om vatten, men vattenverken som levererar vattnet har en maxkapacitet och går just nu på högvarv. Kommunen uppmanar därför till att använda vattnet sparsamt. Uppmaningen gäller för alla, men speciellt för Sunnerbyborna.

– Vi hinner inte pumpa upp vattnet från källan till Sunnerby i den takt som det används, säger Amparo Franquiz Medina, kvalitetsansvarig på VA-avdelningen på Nynäshamns kommun.

Rekommendationen gäller också särskilt för dig som har egen brunn. Här finns mer information gällande vattenbrist för den som har egen brunn.

Tips för att spara vatten

  1. Vattna gräsmattan och rabatterna med regnvatten som du samlat i tunnor vid stuprören. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.

  2. Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan du kör igång dem.

  3. Diska inte under rinnande vatten. Stäng av kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig och tvättar håret. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

  4. Duscha istället för att bada. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

  5. Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter. För en kran som droppar går det åt cirka 55 liter per dygn och för en rinnande toalett kan det bli 1 000 liter på ett dygn.

  6. Återanvänd bad-, disk- och tvättvatten. Använd en diskho eller balja när du sköljer disk och återanvänd vattnet för att till exempel vattna blommorna.

  7. Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.

  8. Du inte får fylla din pool eller badtunna med grundvatten från egen brunn.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-06-17

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp