Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-10-23

Reningsverket byggs om

Nynäshamns reningsverk ska byggas om och byggas till för att öka kapaciteten och förbättra arbetsmiljön och driftssäkerheten. Arbetet påbörjas under hösten och beräknas ta cirka fem år.

Nynäshamns reningsverk ska byggas om och byggas till för att öka kapaciteten. På så sätt ska vi klara av avloppshanteringen i vår växande kommun under lång tid framöver. Om- och tillbyggnaden ska också ge bättre arbetsmiljö för de anställda och öka reningsverkets driftssäkerhet.

– Reningsverket byggdes för femtio år sedan och i princip alla anläggningsdelar är i behov av upprustning och utbyggnad. Vi behöver också förbättra arbetsmiljön, säger Ann-Marie D’Amico, VA- och renhållningschef på Nynäshamns kommun.

Markförberedande arbeten och ny rötkammare första steget

Under höstens påbörjas markförberedande arbeten. Det innebär att vi kommer att spränga för att ge plats åt den nya byggnationen. När det markförberedande arbetet är klart påbörjas bygget av en ny rötkammare.

Sammanlagt kommer om- och tillbyggnaden att ta cirka fem år. VA-abonnenterna påverkas inte av arbetet.

Rötkammarens funktion

Slammet från avloppsreningen går till en rötkammare där det rötas. Rötning innebär att mikroorganismer bryter ned slammets innehåll av organiska ämnen i en syrefri och varm miljö.

Man säger att slammet stabiliseras vid rötning, vilket betyder att slammet luktar betydligt mindre. Mängden slam minskar också genom rötningen.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-11-08

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp