Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-09-27

De får bygga seniorboendet på Hacktorp

Nu är markanvisningstävlingen om ett nytt seniorboende på Hacktorp i Nynäshamn avgjord och första priset gick till APP Properties.

Illustration av flerbostadshus med balkonger mot en grönskande innergård

Illustration från förslaget. Bilden visar Kv Pallas ROOF av Tengbom. Illustrationen är gjord av Zynka.

Nynäshamns kommun bjöd i maj in till en markanvisningstävling för ett seniorboende i Hacktorp i Nynäshamn. Syftet var att få fram ett intressant och genomfört seniorboende med god arkitektur och cirka 50 lägenheter i Hacktorpsområdet. Fyra förslag inkom till tävlingen och kommunstyrelsen har nu utsett vinnaren. Första pris går till APP Properties som har tagit fram ett förslag i samarbete med Tengbom arkitekter.

– Vi är stolta över att vi blivit utvalda och fått förtroendet att vara med och utveckla ett seniorboende i Hacktorp tillsammans med Nynäshamns kommun och Tengbom arkitekter. Vi bygger bostäder med många mervärden för den äldre delen av befolkningen på andra orter i Sverige och detta projekt blir APPs första i Stockholms län vilket vi ser fram emot att förverkliga, säger Anders Svensson, koncern-VD på APP Properties.

Plats för umgänge och egen odling

Det vinnande förslaget har stort fokus på gemensamma ytor med plats för socialt umgänge, till exempel inomhusboulebana, ateljé, lobby, gemensamt vardagsrum, gym och relax. Det finns också idéer om att lägenheterna ska kunna anpassas för skiftande behov och fungera även för den som har behov av hjälp i hemmet. Trädgården föreslås ha odlingar, växthus, sittplatser och pergola och ska bidra till den biologiska mångfalden och balkongerna ska ge plats för egen odling.

Illustration av dukat långbord på innergård

Idéillustration från förslaget.

– Av det de fyra förslag som kom in är APPs ett mycket bra förslag som lever upp till de kriterier vi ställt i markanvisningstävlingen, säger kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng.

Tilldelningsbeslutet innebär att APP erbjuds att teckna avtal med kommunen om att förvärva det aktuella området.

– Vi vet att många önskar sig seniorboenden i kommunen och därför är vi glada att kunna teckna det här avtalet, säger Caroline Thunström, chef på mark- och exploateringsenheten på Nynäshamns kommun.

Illustration av rundat hus med träfasad.

Idéillustration från förslaget. Bilden visar bostadsprojektet Åsbovägen av Tengbom. Foto: Bert Leanderson

Så går det till

Nynäshamns kommun, som är markägare för området, bjuder in till markanvisning och det betyder att exploatörer får vara med att buda på marken. Vinnaren avgörs genom en sammanvägd bedömning av olika kriterier så som pris, gestaltning, planering av gemensamhetsytor och lägenhetsindelning med mera. Vinnaren av tävlingen erbjuds teckna markanvisningsavtal med kommunen.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-10-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp