Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-09-06

Försök med ängar ska bidra till biologisk mångfald

Nynäshamns kommun provar just nu att göra om utvalda gräsytor till ängar. Både för att det är vackert och för att det bidrar till den biologiska mångfalden.

 Påfågelöga på kungsmynta.

Påfågelöga på kungsmynta. Foto: Martin Olofsson

Undrar du varför gräs, blommor och örter har fått växa sig ovanligt höga på vissa ställen under sommaren? Det beror på att stadsmiljöavdelningen provar att göra om några av våra gräsytor till ängsmark. För att det är vackert, men framförallt för att det bidrar till den biologiska mångfalden. Ett exempel på en ängsyta finns i korsningen Hamnviksvägen/Sandskogsvägen/Ängsgatan i Nynäshamn.

- Rent praktiskt går det till så att vi slutar klippa vissa delar som har förutsättning att bli äng. I Nynäshamns kommun är jorden på de flesta ställen lerig och rik och en äng föredrar mager och näringsfattig jord. Därför klipper vi gräset och forslar bort det framåt höstkanten. Det gör att marken så småningom blir mer mager och näringsfattig, vilket passar en äng, säger Mats Ströby gata- och parkchef på Nynäshamns kommun.

Att skapa en äng tar tid och stadsträdgårdsmästaren Barbara Brass räknar med att det tar ungefär fem år för en äng att växa till sig ordentligt.

- Det kan hända att vi fuskar och planterar in växter som passar på just den platsen redan tidigare, men det får budgeten avgöra, avslutar Mats Ströby.

Ängar bidrar till biologisk mångfald

Bara en tusendel av den ängsmark som fanns för hundra år sedan finns kvar idag. Det beror på att jordbruk läggs ner och slåtter och bete upphör. Med ängarna försvinner också många sorters blommor och livsmiljön för mängder av fjärilar och andra djur. Den biologiska mångfalden ger oss flera ekosystemtjänster vi inte klarar oss utan. Det handlar bland annat om produktion av mat, ren luft, kolinlagring, matjordsbildning, och pollinering.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-09-06

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp