Dekorationsikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2018-03-23

Nej till torrläggning av kalkbrott i Stora Vika i ny dom

I en dom ger mark- och miljööverdomstolen kommunen rätt och säger nej till markägarens planer på att tömma Stora Vika kalkbrott på vatten.

Utsikt över sjön i kalkbrottet.

Kalkbrottet i Stora Vika. Foto: Heidi Ekberg

Mark- och miljödomstolen gav i en dom i mars 2017 företaget Stora Vika kalkbrott AB rätt att tömma brottsjön i Stora Vika kalkbrott på vatten. Nynäshamns kommun vill istället göra ett naturreservat av området och har tidigare utfärdat ett interimistiskt (tillfälligt) skydd för att utreda frågan. Kommunen överklagade därför domen hos mark- och miljööverdomstolen tillsammans med Naturskyddsföreningen i Nynäshamn och Stockholm. Nu har domen kommit. I den säger mark- och miljööverdomstolen nej till markägarens planer på att tömma kalkbrottet på vatten.

- Vi är glada att mark- och miljööverdomstolen har gått på vår linje och att det nu är tydligare hur området kan nyttjas, säger Maria Landin, t.f. stadsbyggnadschef på Nynäshamns kommun.

Kommunen har fått i uppdrag av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att utreda frågan om naturreservat. Arbetet med detta fortgår nu. Det är fullmäktige som tar beslut i frågan.

- Vi har tagit fram förslag på föreskrifter för naturreservatet. De har skickats till Länsstyrelsen som ska lämna synpunkter. Därefter kommer vi att titta på vad det skulle kosta att göra ett reservat av området. I december 2018 är det meningen att kommunfullmäktige ska ta ställning till förslaget, säger Maria Landin.

Text: Lisa Olén

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2018-04-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Dekorationsikon för besökadress

Stadshusplatsen 1

Dekorationsikon för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp