Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-09-30

Fotboll, basket och lokalhistoria tar priset

Under lördagskvällens kulturfest i Folkets hus Nynäshamn tar kommunen ett nytt grepp och delar ut tre utmärkelser vid ett och samma tillfälle. Vi kan nu avslöja att de tre vinnarna är Ösmo GIF Fotboll, Daniel Palm från Nynäs Basket samt lokalhistorikern Maria Landin.

Ösmo GIF Fotbolls ordförande Pernilla Gefvert.

Föreningsprisade Ösmo GIF Fotbolls ordförande Pernilla Gefvert.

Det är kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott som tagit det formella beslutet om vilka som ska få ta emot priserna på Kulturfesten, till vilken förköp fortfarande går att göra.

– Ja, vi har förlängt förköpstiden till onsdag 2 oktober klockan 16.00. Bokning sker via att ringa 08-520 180 50, säger Agneta Ström Granlund chef för kommunens kultur- och fritidsavdelning.

Ösmo GIF Fotboll årets förening

Mest prispengar, 15 000 kronor, går till årets förening: Ösmo GIF Fotboll.

– Vi är så otroligt glada och stolta över att få det här priset. Ser det som ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger föreningens ordförande Pernilla Gefvert.

Hon blickar ut över en aktivitetsfylld Ösmo IP, där ungdomslag tränar för fullt.

– Spontant ska pengarna förstås användas i verksamheten på något sätt.

Motiveringen till priset: ”Ösmo GIF Fotboll är en ständigt växande förening som följer med i utvecklingen och arbetar efter Riksidrottsförbundets riktlinje: Idrott för så många som möjligt så länge som möjligt. Föreningens engagemang märks i utbudet av nya aktiviteter som Fotboll fitness, för de som vill bedriva fotboll på motionsnivå oavsett kunskapsnivå, ålder och fysisk form. Man erbjuder också ”gåfotboll” för gruppen 55+. Föreningen arbetar även aktivt med jämlikhet och satsar på att få fler tjejer intresserade av fotboll. Ösmo GIF fotboll är kommunens största ungdomsförening med 400 aktiva ungdomar i åldern 7-20 år.”

Maria Landin årets kulturstipendiat

10 000 kronor går till lokalhistorikern Maria Landin, som får årets kulturstipendium.

– Enormt hedrande. Prispengarna blir en grund till tryckningen av nästa publikation.

Vad ska du berätta om i den publikationen?

– Jag vill inte säga mer än att den ska handla om sådant som har hänt i ”de kungliga utvattnen”.

Motiveringen till att hon får kulturpriset: ”Maria är en person som är besjälad av Nynäshamns historia och gärna förmedlar den vidare. Detta gör hon på ett intressant och inspirerade sätt till sin publik. Hon genomför uppskattade bussguidningar till historiskt viktiga platser och anordnar spännande utställningar. Senaste var om rysshärjningarna på 1700-talet och hette "Allt är uti aska lagt" och visades på Landsort i somras.”

Daniel Palm årets ledare

Även årets ledare får 10 000 kronor i prissumma och mottagaren är Daniel Palm, Nynäshamn Basketbollklubb.

– Vi säger oftast bara Nynäs Basket, säger Daniel när bild ska tas vid en basketkorg i ”Kamelparken” bakom ungdomskulturhuset Villan.

Han är precis som övriga pristagare mycket glad över utmärkelsen.

– Ja, jag är verkligen glatt överraskad. Visste inte ens att den här utmärkelsen fanns. Min spontana reaktion är att vi i klubben gärna vill prenumerera på att få utmärkelser, säger han med ett leende.

Prispengarna ska på ett eller annat sätt gå rakt in i basketklubbens verksamhet, förklarar han sedan bestämt.

Motivering till ledarpriset: ”Daniel Palm har på två år startat och byggt upp en basketförening, som nu bedriver en framgångsrik verksamhet för 150 ungdomar i åldern 7-20 år. Verksamheten har vuxit med raketfart. Daniel har lagt hjärta och själ i det här engagemanget. Han är ute i skolorna och håller basketlektioner och tränar dem vardagskvällar samt är med på matcher på helgerna. Daniel andas basket och förhoppningsvis ”tänder han fler eldsjälar”. Han har skapat en föreningsanda där alla är välkomna att vara med. Daniels ledarskap präglas av glädje och ödmjukhet och ger ungdomarna en trygg och inspirerande miljö med basketen som verktyg.”

Text: Henrik Schmidt

Kulturstipendiaten Maria Landin.

Kulturstipendiaten Maria Landin.

Årets ledare: Daniel Palm.

Årets ledare: Daniel Palm.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-09-30

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp