Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-08-09

Promenera längs Hälsans stig

Det finns flera fina promenadstråk i Nynäshamns kommun. Bland annat två Hälsans stig – en i Ösmo som är fyra kilometer lång och en i Nynäshamn som är sex kilometer. Här kan du kika på uppdaterade kartor om de två stigarna.

Cykel stående på blomstrande cykelväg.

Delar av Hälsans stig i Ösmo.

Runt om i Sverige finns totalt cirka 130 ”Hälsans stig”. Två av dem finns i Nynäshamns kommun – en i Ösmo och en i Nynäshamn. Tanken med Hälsans stig är att främja motion i alla åldrar.

Gemensamt för alla stigar är att de är lätta att ta sig fram på och går i en slinga som oftast är mellan tre och sex kilometer. Bakom Hälsans stig står Riksförbundet HjärtLung i samarbete med ett antal kommuner, däribland Nynäshamn.

Tillgänglighetsanpassade

– Stigarna i Nynäshamn och Ösmo ligger båda centralt och är tillgänglighetsanpassade så alla som vill kan ta sig runt dem. Det är platt mark, inga trappor eller branta backar, det finns toaletter, ställen att vila benen på längs vägen och stigarna är väl skyltade. Det är en perfekt promenad för hela familjen, säger Elin Giotis, samhällsplanerare på Nynäshamns kommun.

Skylt som visar vägen till Hälsans stig.

Stigarna är väl skyltade.

På den här sidan finns mer information om Hälsans stig i Nynäshamns kommun. Där finns även nedladdningsbara kartor.

Fler promenadstråk

Det finns fler fina promenadstråk i Nynäshamns kommun. På den här sidan finns information om bland annat Fjärilsstigen vid det gamla kalkbrottet i Stora Vika, Östra Styrans vandringsled längs våtmarken i Ösmo, Strandvägen och Knappelskär i Nynäshamn samt friluftsområdet Fjättern i Nynäshamn. Läs även om den orienteringsbana som finns i Svandammsparken i Nynäshamn. Där går du en så kallad Glorienteringsbana och får samtidigt information om de 17 globala hållbarhetsmålen.

– Det finns mycket att upptäcka i vår kommun. Det finns många lättillgängliga platser med vacker natur som är väl värda ett besök om du vill röra på dig eller kanske bara njuta av naturen, säger Elin Giotis.

Utegym

Längs Hälsans stig i Ösmo och Nynäshamn finns två utegym. I Nynäshamn är utegymmet på Estö idrottsplats och i Ösmo längs Maria Barkmans väg. Det finns ytterligare två utegym i kommunen: ett längs Strandvägen i Nynäshamn och ett längs Sorundavägen i Sorunda.

På besökswebben visitnynashamn.se hittar du fler tips på promenader i kommunenlänk till annan webbplats.

Text: Åsa Ericsson
Foto: Elin Giotis

Gång- och cykelväg intill hamn med båtar.

Delar av Hälsans stig i Nynäshamn.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-08-09

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp