Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-07-25

Dricksvattnet i Nynäshamns kommun kan vara förorenat

Nynäshamns kommun misstänker att dricksvattnet kan vara förorenat. Allmänheten rekommenderas därför att koka det. Kokningsrekommendationen gäller abonnenter i Nynäshamn, Ösmo, Segersäng, Lidatorp och Älby industriområde.

Tarmbakterien e-coli har upptäckts i Haninge kommun vilket gör att Nynäshamns kommun misstänker att dricksvattnet även i Nynäshamn kan vara förorenat. Kokningspåbudet gäller abonnenter i Nynäshamn, Ösmo, Segersäng, Lidatorp och Älby industriområde, vilket är cirka 19 000 personer. Hushåll med vatten från Gorran eller hushåll med egen brunn påverkas inte.

- Nynäshamns kommun har tagit flera egna prover för att analysera dricksvattnet här och det visar xxxx, men för säkerhets skull går även vi ut med en rekommendation att koka vattnet. Vi återkommer med information om när det går bra att använda vattnet som vanligt igen. Det går dessvärre inte att säga hur lång tid det tar, säger Ann-Marie D’Amico, VA- och Renhållningschef i Nynäshamns kommun.


Vattentankar utanför sjukhuset och Nicksta Camping

Flera vattentankar har ställts ut/kommer att ställas ut vid sjukhuset och vid Nicksta camping och dessa tankar är till för den verksamheten eftersom de har svårt att koka sitt eget vatten.


Viktigt att tänka på angående ditt vatten

• Koka allt vatten som du ska dricka eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
• Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att blanda saft eller andra drycker med vatten, brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar, göra is, skölja frukt och grönsaker som inte kokas, borsta tänderna.


Kommunen informerar fortlöpande

Uppdaterad information finns fortlöpande på Nynäshamns kommuns webbplats www.nynashamn.se. Du kan även lyssna på Sveriges Radio P4 som fortlöpande informerar om dricksvattnet.

Frågor om drickvattnet

Har du frågor kan du ringa till


Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2020-02-06

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp