Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-05-27

Så röstade nynäshamnarna

Måndag morgon är totalt 18 av 19 valdistrikt i Nynäshamns kommun räknade. Staplarna visar det preliminära valresultatet för de 18 distrikten. Det sista distriktet räknas på onsdag.

Söndag 26 maj var det val till Europaparlamentet. Direkt när vallokalerna stängde söndag kväll började alla kommuner att räkna rösterna och nu finns det ett preliminärt valresultat för Nynäshamns kommunlänk till annan webbplats. Nedanstående staplar visar preliminär röstfördelning per parti för nynäshamnarnas röster.

Staplar som visar valresultatet.

Valdeltagandet

Det preliminära valresultatet visar att årets valdeltagande har ökat med 5,5 procentenheter jämfört med förra EU-valet. I år ligger valdeltagandet på 50,4 procent, valet 2014 låg det på 44,9.

Det händer nu

Onsdagsräkning
Onsdagen den 29 maj uppdateras det preliminära valresultatet. Då räknar kommunerna de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Det är förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen samt röster från utlandet. Den så kallade onsdagsräkningen är offentlig så du kan följa den på plats. I Nynäshamn är den klockan 10 i Folkets hus, Stadshusplatsen 3.

Slutlig rösträkning
Måndag den 27 maj börjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Då bedömer och räknar länsstyrelsen alla röster en gång till. Länsstyrelserna redovisar antalet röster för varje parti och antalet personröster på varje kandidat. På den här sidan kan du följa den slutliga rösträkningen för Nynäshamnlänk till annan webbplats.

Slutligt valresultat
Det slutliga valresultatet presenteras när samtliga länsstyrelser har genomfört den slutliga rösträkningen och Valmyndigheten har beslutat om mandatfördelning, utsett ledamöter och ersättare samt fastställt valresultatet. Det slutliga valresultatet fastställs cirka en vecka efter valdagen.

Här kan du läsa Valmyndighetens information om rösträkningen i EU-valetlänk till annan webbplats.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-05-27

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp