Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2019-04-02

EU-valet närmar sig

Valet till Europaparlamentet är söndag den 26 maj. Här får du bland annat information om olika sätt att rösta på, vallokaler och vad valet handlar om.

Det är val till Europaparlamentet var femte år, den 26 maj i år är det dags igen.

Det handlar valet om

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka politiska partier och ledamöter som ska representera dem i EU-parlamentet de kommande fem åren. Under den senaste mandatperioden har 20 svenska ledamöter representerat Sveriges medborgare.

Röstberättigade

För att få rösta i Sverige ska du vara svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Även medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här.

Så går valet till

EU-valet går till på samma sätt som valen till kommun, landsting och riksdag i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen.

Rösta i vallokal på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. I varje valdistrikt finns en vallokal och det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen. På röstkortet står i vilken vallokal du kan rösta på valdagen. I Nynäshamns kommun finns 14 valdistrikt.

Rösta i förtid

Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela landet från 8 maj till och med valdagen 26 maj. I Nynäshamns kommun finns det 6 förtidsröstningslokaler. På nynashamn.se/eu-val2019 finns information om var de är.

Hjälp vid röstning

  • Rösta med bud: Att rösta med bud innebär att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.
  • Rösta genom ambulerande röstning: Att rösta med en ambulerande röstmottagare betyder att röstmottagaren kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst görs i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Här finns mer information om hjälp vid röstning, bland annat vem du kontaktar om du vill ha hjälp.

Mer information om EU-valet

På kommunens webbsida EU-val 2019 finns mer information, bland annat om vilka partier som har anmält sitt deltagande samt kandidater.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2019-04-02

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp