Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Tufft på räddningstjänsten

Att arbeta på en brandstation låter som ett svårt och kanske till och med farligt jobb. Klarar en sommarjobbare av det? Det bestämde jag mig för att ta reda på i en intervju med Alfons Grahn, som sommarjobbar på Södertörns brandförsvarsförbund.

Alfons Grahn står framför brandbil.

Alfons brukar åka med i någon av bilarna.

— Jobbet är riktigt coolt. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med det i framtiden, säger Alfons Grahn.

Träning, tidiga morgnar, fullt upp och oberäknelighet är alla saker som hör till när man sommarjobbar på Södertörns brandförsvarsförbund enligt Alfons Grahn.

Åker med i bilarna

— Vi börjar 7.30. Då är det samling med brandchefen som säger vilka som får åka i vilka bilar. Jag får alltid åka med i tankbilen eller stegbilen. Rökdykarna åker i en annan bil, säger Alfons.

Anton Grahn står framför redskap på ett gym.

Att styrketräna ingår i jobbet.

Efter samlingen är det träning som gäller. Det kan vara allt från fotboll till styrketräning. Om det inte kommer ett larm förstås. De utför också övningar så som rökdykarnas träning som Alfons har fått titta på.

— Det var riktigt mäktigt. Jag trodde att man gick in, tog ut personen och så var det färdigt. Men det är så mycket taktik. Det kanske inte funkar att göra det de planerade så då måste de ändra planen där inne. Sen väger tuben de har på ryggen bara den 22 kilo. De har även hängselbyxor, stora stövlar, jacka, byxor, hjälm och en mask. Det är riktigt tufft, säger Alfons Grahn.

Ser särskilt fram emot en övning

Alfons är väldigt delaktig i arbetet på stationen. Han hjälper bland annat till med städning och att rulla ihop slangar, så han har redan hunnit prova på mycket. Framöver finns det en specifik övning som han särskilt ser fram emot. Det är en rökövning som görs på stationens vind. Den övningen går ut på att Alfons ska få byta om till underställ och larmställ (jacka och byxor) och därefter ska han genomgå en kall rökövning på vinden.

Ett tufft jobb med tung utrustning och svåra prövningar funkar med andra ord minst lika bra som att jobba med att plocka ogräs för 16-åriga Anton Grahn.

— Det är riktigt kul. Det är ingen ledighet, man har alltid något att göra. Det är coolt också, riktigt coolt att se dem jobba, säger Alfons Grahn om sitt sommarjobb.

Text och foto: Youssef Chardi

Sidan granskad 2017-03-02
Sidansvarig: Kicki Lundgren

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp