Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Så säger ungdomar och handledare om sommarjobben

Sommarjobbare och handledare har sagt sitt om 2019 års sommarjobb. Enkätundersökningar visar bland annat att 84 procent av ungdomarna som svarat anser att de har fått bra arbetslivserfarenhet. 95 procent av handledarna som har svarat säger att de har bra kännedom om sommarjobbs-satsningens mål och syfte.

Kille fixar slangar på en av bryggorna i gästhamnen.

Sommarjobbarna arbetade bland annat i Nynäshamns gästhamn....

Tio år i rad har Nynäshamns kommun erbjudit tre veckors sommarjobb till kommunens ungdomar. Sommaren 2017 fick 519 erbjudande om jobb, 398 tackade ja.

Så säger ungdomarna

Efter avslutat arbete har ungdomarna svarat på en enkät. Den visar bland annat att 90 procent av de svarande anser att de har fått bra information om sina rättigheter/skyldigheter inför sommarjobbet, 85 procent tycker att de har fått det stöd och den hjälp de har behövt för att utföra arbetsuppgifterna. Likaså svarar 84 procent att arbetet har varit meningsfullt och att de har fått bra arbetslivserfarenhet. 80 procent rekommenderar gärna arbetsplatsen till andra.

Ungdomarna har även skrivit egna kommentarer.

De skriver bland annat:

Tonårskille spelar gitarr.

....som musiker....

  • Tack så mycket Nynäshamns Kommun för sådant sommarjobb! Med arbetet har vi lärt oss så mycket viktiga erfarenheter. Förresten får vi också stora inspiration till studier, vilket påverkar framtiden. Hoppas att vi skulle kunna jobba åt Kommunen vidare nästa Sommaren, det tycker vi så spännande!
  • Hej! Tack för sommarjobbet! Jag har fått mycket bra erfarenhet på Lotsens äldreboende. Mitt sommarjobb har varit roligt!
  • Jag fick inte den lönen jag hade hoppats på, jag önskar att lönen blir högre.
  • Det va kul! Arbetsgivarna tog hänsyn till min diagnos och gav mej uppgifter som jag kände att jag skulle klara av. Jag är nöjd.

Tjej sitter i kassan på butik.

....och i butik.

– Enkäterna är ett viktigt underlag i arbetet med att förbättra arbetet med sommarjobben. Bland annat har vi inför 2019 anställt särskilda handledare för parkarbetarna och skapat en stabil samverkan med Stockholms Läns Regioner kring kultursommarjobben.

Så säger handledarna 

Även handledarna har svarat på en enkät. Den visar bland annat att 82 procent av de svarande att det var en bra matchning av ungdomarna och att 82 procent anser att de fåt bra stöd från sommarjobbssamordnaren när/om de haft behov av det.

Bland handledarnas svar märks:

  • Ungdomen/ungdomarnas personliga brev var användbara för att planera ungdomarnas arbetsuppgifter Breven var mycket trevliga och gav en första introduktion till ungdomen.
  • Tydligare information, direkt till ansvarig arbetsplats/handledare istället för till enhetschef!
  • Jag som har varit inblandad i två sommarjobbsperioder upplever att detta år har sköts mycket smidigt. Jag har fått all nödvändig information med bra framförhållning. Tack för ett bra arbete!
  • Det var fruktansvärt nyttigt för dom som jag hade. Dom har i mina ögon växt som personer och jag fick väldigt bra kritik från föräldrarna. Det var trots allt som hände i ishallen ett väldigt lyckat läger. Det här gör jag gärna om nästa år!

Text: Kicki Lundgren, sommarjobbssamordnare
Foto: Youssef Chardi, sommarjobbsungdom

Sidan granskad 2020-01-09

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp