Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Företag, stöd och rådgivning

Du som driver företag eller vill starta företag i Nynäshamns kommun kan vända dig till oss på kommunen för råd och stöd för dina frågor. Företagslotsen finns till för dig som företagare och vi samlar den kompetens du behöver för att kunna besvara dina frågor.

verksamt.se - Allt om företagsregistrering

Har du en bra idé och förkunskaper om vad du vill göra så är webbsidorna under verksamt.se till stor hjälp.

Här hittar du bland information om det formella som företagsregistrering och länkar till Bolagsverket, företagsnamn med länk till Patent- och registreringsverket, skattedeklaration och registrering av F-skatt samt momsredovisninghttps://www.nynashamn.se/106.6ead84914b130c631e67c5.html med länk till Skatteverket med mera.

Läs om allt som har med företagsregistreringen att göra på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kostnadsfri rådgivning hos Nyföretagarcentrum

Om du har idéer men inte riktigt landat i hur ska gå vidare eller vill ha någon att bolla dina företagsidéer med, eller sätta upp en första affärsplan och budget med mera. Då finns Nyföretagarcentrum till ditt stöd.

På Nyföretagarcentrum arbetar rådgivare som ger dig kostnadsfri och konfidentiell rådgivning om allt som kan vara av betydelse för en lyckad företagsstart.

Nyföretagarcentrum kan bland annat hjälpa dig med:

  • test av din affärsidé
  • att diskutera din marknad, göra marknadsplan, gå igenom dina ekonomiska kalkyler och budget
  • att diskutera investeringsbehov och finansiering, gå igenom lagar, avtal och försäkringar
  • registrering, F-skattsedel med mera när du har beslutat dig för att starta företaget.

» Boka ett första möte och rådgivning via Nyföretagarcentrums webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Finansiering, rådgivning och registrering

Förutom det som verksamt.se kan erbjuda så finns här förslag på organisationer som kan hjälpa dig med frågor om finansiering, bokföring, registrering av ditt företag samt rådgivning i olika frågor. 


Rådgivning och företagslån

Almi företagspartner kan hjälpa dig med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation när du har en innovativ idé, vill starta eller köpa företag eller vill utveckla ditt befintliga företag.

» Besök Almi.se för rådgivning och lån med meralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Industrifonden

Industrifonden investerar i små och medelstora svenska bolag med internationell tillväxtpotential. Fonden kan förse företag med tillväxtkapital på följande sätt:

  • Utvecklingskapital - till innovativa teknikbolag som behöver kapital för att utvecklas och bli lönsamma
  • Expansionskapital - till etablerade företag som behöver finansiering för att växa vidare

Industrifonden investerar i branscherna IT, elektronik och telekom, tillverkande industri, cleantech med miljö- och energiteknik och life science med läkemedelsutveckling och medicinsk teknik.

» Läs mer om vad Industrifonden eventuellt kan göra för diglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energieffektivisering

För mindre företag kan det vara svårt att få en bild över vad som finns att göra för att minska energianvändningen. Företag som satsar på miljöfrågor kommer också till den punkten att energianvändningen ska minska. Energirådgivningen ger dig opartisk, kostnadsfri och personlig experthjälp.

» Läs mer om kommunens klimat- och energirådgivning

Registrera företag

Bolagsverket registrerar företag såsom enskild firma, handelsbolag, aktiebolag med flera. Hos Bolagsverket går det även att få information om företag.

» Besök Bolagsverket.se för registrering och information om företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bokföring

Ekobrottsmyndigheten har samlat information till småföretagare om bokföring och om hur du kan skydda dig mot ekonomisk brottslighet.

» Besök ekobrottsmyndigheten för att få information om bokföring för småföretag med mera.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Varumärkesskydd

Patent- och registreringsverket hjälper till med skydd och ensamrätt till tekniska idéer, mönsterskydd, varumärken och design, registrerar patent, med mera. Dessutom erbjuds kurser till företag och innovatörer.

» Besök prv.se för att varumärkesskydda idéer, företagsnamn med mera.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sök mark och lokaler

Kommunen kan även förmedla lediga lokaler och marker för företagsetableringar. Även hyra av lokaler och arrenden av kommunen mark.

Läs mer om Mark och lokaler samt hitta länkar till sök lokal- och markregister.


Vad gäller för olika branscher

När du ska starta eget företag är det viktigt att känna till krav och möjligheter inom just den branschen. Nynäshamns kommun har valt ut ett par branscher som exempel på vad som är bra att tänka på.

Exempelsidorna ger tips till dig som vill driva restaurang eller café eller vill starta eget inom sociala tjänster eller hälso- och sjukvård.

På Verksamt.se finns det information om ytterligare branscher.


Restaurang och kafé

För att öppna ett kafé eller en restaurang behövs mer än kunskap om matlagning. Nedan finns en samling frågor som du bör fundera över samt information om vilka du ska kontakta.


Vill du bygga en uteservering eller göra ändringar i din restauranglokal?

Kontakta Nynäshamns kommun om tillstånd för användande av offentlig mark eller om bygglov


Ska du ha kyl och frys?

Då behövs tillsyn enligt miljöbalken. Kontakta Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Hanterar du brandfarlig vara?

En gasolbrännare räcker för att du måste kontakta Södertörns brandförsvarsförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vill du servera alkohol?

Här finns mer information om serveringstillstånd.


Vilken fettavskiljare behöver du?

Läs Nynäshamns kommuns riktlinjer för fettavskiljarePDF.


Sociala tjänster och hälso- och sjukvård

Från år 2010 går det att själv välja så kallad daglig verksamhet samt vem som ska utföra service- och omvårdnadstjänster. Om du vill bli utförare eller leverantör måste du ansöka om godkännande hos Nynäshamns kommun.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) gör det möjligt för kommuner och landsting att konkurrenspröva verksamhet och därigenom överlåta valet av utförare till brukaren.

I Nynäshamns kommun tillämpas valfrihetssystemet för hemtjänst och daglig verksamhet för funktionshindrade. De personer i kommunen som har rätt till dessa tjänster kan välja mellan de leverantörer som Nynäshamns kommun har godkänt och tecknat avtal med.

Företag och organisationer som önskar erbjuda tjänster inom valfrihetssystemet kan ansöka om godkännande hos Nynäshamns kommun. För att godkännas måste leverantören uppfylla vissa krav och alla sökanden som uppfyller kraven ska godkännas av kommunen.


Träffa andra företagare och kommunen

Du som har ett företag i Nynäshamns kommun har möjlighet att träffa och så kallat nätverka med andra företag på bland annat företagsträffar . Kommunen ordnar varje år möten mellan politiker, tjänstemän och företagare för att diskutera vissa viktiga frågor samt ordnar näringslivsveckor med mera. Företagarträffarana anordnas i samarbete mellan Företagarna Nynäshamn och Nynäshamns Stadskärneförening.

Läs mer om olika samarbeten mellan näringsliv och kommun


Sidan granskad 2018-06-11

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp