Lyssna på sidan Lyssna

Fjättern

Fjättern är ett välbesökt rekreationsområde i utkanten av Nynäshamns tätort. Här finns skog och sjö och fina natur- och friluftsupplevelser, året om. 

Skridskoåkare på sjöis.

Skridskoåkning på Fjättern. Foto: Johan Gustafsson

I rekreationsområdet Fjättern kan du uppleva fina skogsmiljöer och den klara sjön Fjättern. Här kan du gå längs vindlande skogsstigar, springa och cykla på anlagda motionsspår, åka skridsko och längdskidor, göra en brasa vid eldplatsen och vandra genom området på Södermanlandsleden. Nynäshamnsborna har nära hit och området är ett populärt friluftsområde.

Vid sjön kan du få se rovfågeln fiskgjuse jaga och höra lommens klagande sång i kvällningen. Här finns också den fridlysta uttern.

Blank sjö där träd speglas i vattnet.

Fjättern.

Fint, friskt vatten

Sjön Fjättern är en källsjö, där friskt vatten rinner till sjön från undervattenskällor. Vattnet är näringsfattigt och har en hög ekologisk kvalitet. Stränderna är typiska för en skogssjö, med bergsknallar och steniga, jordiga stränder. Här kan du hitta din egen berghäll att bada vid.

Fiske både sommar och vinter

Sjön är utpekad som nationellt värdefull med avseende på fisk och fiske. Med fiskekort får du fiska och kan få fina fångster av gädda och abborre. Fjättern är en populär fiskesjö både på sommaren och vintern.

Fiskekorten säljs av Fiskeklubben Alcedolänk till annan webbplats. Tänk på att det finns regler kring fisket, bland annat för fångstmängder.  

Sidan granskad 2019-08-13

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp