Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Rishopen eller offerkastet på Frölunda malm

Rishopen på Frölunda malm är en anhopning av grenar och pinnar som funnits där i flera hundra år. Den finns omnämnd på kartor från 1704 och 1771.

Sådana här rishopar kallas också offerkast och växte förr upp på platser där någon olycka eller liknande skett. För att hålla onda andar, missväxt och andra olyckor borta kastades en granruska på platsen när man for förbi. Gran var det enda träslag som var verksamt nog mot onda andar. Rishopen ligger längs en mycket gammal vägsträckning som förband Sorunda med bygden norrut.

Det finns en sägen knuten till offerkastet som skulle kunna förklara varför det finns där.

Det är en sägen som berättar om krig, väntan och försmådd kärlek. Den handlar om en pojke och en flicka som var kära i varandra och skulle gifta sig. Innan giftermålet hann bli av kallades pojken ut i krig och blev borta i många år.

Flickan gick hemma och väntade och väntade, men trodde till slut att pojken stupat i kriget. Hon bestämde sig då för att gifta sig med en annan. Samma dag som brudparet var på väg till kyrkan för att gifta sig kom hennes ungdomskärlek hem igen.

Han blev besviken, ledsen och arg när han fick reda på det förestående giftermålet och lade sig i bakhåll för brudparet. Det hela slutade med att alla tre dog.

Sedan den dagen har de förbipasserande kastat en gren på platsen för att freda sig från deras osaliga andar.

Tyvärr är sägnen nog inte riktigt sann. Rishopen ligger på gränsen mellan Sorunda och Grödinge socknar och då är frågan vilken kyrka brudparet var på väg till. Här uppe på malmen fanns inga gårdar de kunde ha kommit ifrån.

Då är det nog troligare så att Sorunda hade sin gamla galgbacke här uppe långt från den bebodda bygden. De avrättade begravdes på galgbacken i ovigd jord och blev osaliga andar.

Vägbeskrivning

Rishopen ligger alldeles bredvid väg 225, på vänster sida om man åker mot Södertälje, bara några meter från avfarten mot Söderängstorp.

Sidan granskad 2020-06-04

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp