Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Johannesdal - Moas torp

Moa Martinson bodde på torpet Johannesdal i Sorunda som under Moas tid blev en samlingsplats för konstnärer och författare.

Torpet Johannesdal

Torpet Johannesdal

Moa Martinson

Moa Martinson föddes den 2 november 1890. En stor del av barndomen tillbringade hon med sin mor och styvfar i och runt Norrköping. Modern, Kristina Swartz, var en stark arbetarkvinna som hade otur med supiga och slarviga karlar, en av dem blev Moas styvfar som från och till levde med Moa och Kristina under tiden i Norrköping. Kristina försörjde familjen som textilarbeterska och städerska.

Efter konfirmationen skaffade sig Moa en yrkesutbildning, hon blev landets yngsta kallskänka. Tidigt gifte hon sig med grundläggare Karl Johansson och de bosatte sig på torpet Johannesdal. Moa födde fem barn – Olle, Tore, Erik, Knut och Manfred. 1925 drunknade de två yngsta sönerna och 1928 tog mannen sitt liv.

År 1922 började Moa skriva i arbetarpressen, främst i syndikalistiska och anarkistiska tidningar. 1933 debuterade Moa på Bonniers med romanen "Kvinnor och äppelträd" som senare följdes av ytterligare romaner. I den självbiografiska serien "Mor gifter sig", "Kyrkbröllop" och "Kungens rosor" skriver Moa om ett liv i fattigdom och möda, men berättar också om mänsklig värdighet, omtanke och humor. Moa är en av de första i svensk litteratur som låter de arbetande kvinnorna stiga fram. Hon var stolt över att vara arbetarkvinna, stred för socialism, bättre villkor för arbetarkvinnor och fred

Moa träffar Harry Martinson

Moa engagerade sig också starkt i socknens liv och var under en period med i fullmäktige i Sorunda kommun. Hon arbetade för biblioteket och för olika studiecirklar.

År 1929 träffade Moa Harry Martinson och de gifte sig. I Harry fann Moa en själsfrände att diskutera med och Harry fick den ro och stadga han behövde för att komma igång med skrivandet på allvar. Harry Martinson hade sin skrivarstuga i hönshuset. De var gifta i elva år och skilsmässan blev uppslitande för båda.

Johannesdal blev samlingsplats

Johannesdal blev under Moas tid en samlingsplats för konstnärer och författare. En av hennes många vänner var Karl Gerhard. Moa dog 1964 och ligger begravd på kyrkogården i Sorunda. Hennes grav finns en bit ner till höger innanför stigluckan (porten) vid parkeringen.

Besöka torpet

Inför besök på torpet bör du kontakta Sällskapet Moas vänner. På sällskapets webbplatslänk till annan webbplats finns kontaktuppgifter och ytterligare information om platsen.

Sidan granskad 2020-06-03

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp