Information till företag och föreningar

Vi är medvetna om att påfrestningen är stor för många företag i kommunen. Kommunen vill stötta våra företagare och föreningar på alla sätt vi kan, men också möjliggöra för er att stötta andra.

Stödpaket till företag

Nynäshamns kommun har lanserat ett stödpaket för kommunens företag. Här kan du läsa mer om vad det innebär

Kommunens företagslots

Kommunens företagslotsfunktion utökas nu till att även omfatta rådgivning för företag kring de olika stöd som nu ges till följd av Covid-19-pandemien, både från kommunen, regionen och olika statliga myndigheter samt organisationer. Till företagslotsen

Nationella företagsakuten

Den Nationella företagsakuten stödjer och kompletterar de företagslotsar, företagsakuter och företagsjourer som finns runtom i landet genom att vara ett kunskapsstöd för dessa. Den är en nationell företagsakut som stödjer företag i kris. www.nationellaforetagsakuten.se länk till annan webbplats

Almis företagsjour

Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och finns tillgängliga för företag som har drabbats av krisen. De har i samarbete med Region Stockholm startat en företagsjour där de står redo med kompetens och expertis för att stötta. www.almi.se/stockholm/foretagsjourlänk till annan webbplats

Skatteverkets information

Skatteverket har samlat information som är viktig för dig som företagare, förening eller offentlig aktör att känna till i samband med coronaviruset och covid-19. Läs mer härlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens nya råd

Folkhälsomyndigheten i samarbete med Smittskydd Stockholm ger råd som handlar om vikten av att hålla avstånd. För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra.

Råden innebär att alla bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att alla håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera.

Fundera över vad du som företagare eller förening kan göra för att underlätta människors vardag och skydda våra riskgrupper. Här följer några exempel:

• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt och öka möjligheten att hålla två meters avstånd. Man bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra. Hur många personer som maximalt får vistas i en butik samtidigt måste anpassas utifrån butikens/lokalens storlek.
  • Restauranger/kaféer har ett ansvar för att möjliggöra avstånd både inne och på uteserveringar. Borden ska ställas så att det är minst en armlängds avstånd till nästa person. Om borden är fastmonterade i golvet och det inte går att uppnå en armlängds avstånd ska det markeras på vartannat bord att det inte får användas. Där det brukar uppstå kö bör ni dra linjer med hållfast tejp med två meter mellan varje linje, eller så långt som utrymmet tillåter. Markera tydligt så att besökarna förstår att de ska vänta bakom varje linje tills det blir deras tur. Personalen bör/ska ha översyn över placeringen av sina gäster, så att avstånd hålls.
  • Sätt gärna upp informationsmaterial om att tvätta händerna och gör det tydligt var besökaren kan göra detta. Om det inte är möjligt att tvätta händerna kan besökarna erbjudas möjlighet att sprita händerna.
  • Personer över 70 år bör undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas. Vad kan du som företagare eller förening göra för att hjälpa dessa grupper?
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus. Matcher och tävlingar för alla åldrar blir åter tillåtna från 14 juni, men 50-personersgränsen gäller fortfarande.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

Kommunens företagarträffar

På våra näringslivssidor kan du läsa om näringslivsenhetens arbete med kommande företagarträffar.

Information till föreningar

Kultur- och fritidsavdelningen uppmanar alla föreningar att förhålla sig till vad deras respektive förbund bestämmer angående matcher och
träningar. Varje förening måste tänka igenom sin situation och anpassa verksamheten därefter.

I vår kommun har ett flertal föreningar valt att göra inskränkningar i
verksamheten för att bidra till minskad smittspridning.

• Finns det medlemmar som uppvisar symptom på luftvägsinfektion bör dessa uppmanas att inte delta i träningsaktiviteter.
  • Större evenemang bör undvikas och publik begränsas till de rekommendationer som finns, dvs max 50 personer.
  • Möjligheten finns alltid att förlägga träningar utomhus, exempelvis konditionspass. För föreningar som vill bedriva utomhusaktiviteter finns möjlighet att använda omklädningsrummen i våra idrottshallar.
    Bokning sker via idrottsbokningar - idrottsbokningar@nynashamn.se

Sidan granskad 2020-05-29

Sidansvarig: