Information till företag och föreningar

Nu mer än någonsin måste vi alla ta vårt personliga ansvar för att försöka minska smittspridningen av covid-19. Även verksamheter som butiker och föreningar måste minska risken för smittspridning genom att till exempel informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

Vi är medvetna om att påfrestningen är stor för många företag i kommunen. Kommunen vill stötta våra företagare och föreningar på alla sätt vi kan, men också möjliggöra för er att stötta andra.

Kommunens stödpaket till företag

Nynäshamns kommun har lanserat ett stödpaket för kommunens företag. Här kan du läsa mer om vad det innebär

Kommunens företagslots

Kommunens företagslotsfunktion utökas nu till att även omfatta rådgivning för företag kring de olika stöd som nu ges till följd av Covid-19-pandemien, både från kommunen, regionen och olika statliga myndigheter samt organisationer. Till företagslotsen

Samlad information från myndigheterna till företagare med anledning av coronapandemin.

På Verksamt.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer för dig som är företagare.
www.verksamt.se/coronavirus  länk till annan webbplats
Bakom sidan ligger Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen.

Nationella företagsakuten

Den Nationella företagsakuten stödjer och kompletterar de företagslotsar, företagsakuter och företagsjourer som finns runtom i landet genom att vara ett kunskapsstöd för dessa. Den är en nationell företagsakut som stödjer företag i kris. www.nationellaforetagsakuten.se länk till annan webbplats

Almis företagsjour

Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och finns tillgängliga för företag som har drabbats av krisen. De har i samarbete med Region Stockholm startat en företagsjour där de står redo med kompetens och expertis för att stötta. www.almi.se/stockholm/foretagsjourlänk till annan webbplats
Sommarstängt.

Ny lag för restauranger, barer och caféer

Från 1 juli 2020 är du som driver serveringsställe såsom restaurang, bar eller café enligt lag ansvarig för att anpassa din verksamhet så att smittspridningen av covid-19 förhindras.

Folkhälsomyndighetens tidigare föreskrift och allmänna råd till dig som driver serveringsverksamhet slutar gälla i och med den nya lagen. Den nya föreskriften som gäller är (HSLF-FS 2020:37).
Föreskriften (HSLF-FS 2020:37) hos Folkhälsomyndigheten länk till annan webbplats

Den nya lagen innebär också att kommunen nu får ansvar att både göra tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud. Det är alltså kommunen som nu har möjlighet att stänga ett serveringsställe som inte följer lagen.
Läs mer om den nya lagen hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Information till föreningar

Kultur- och fritidsavdelningen uppmanar alla föreningar att förhålla sig till vad deras respektive förbund bestämmer angående matcher och
träningar. Varje förening måste tänka igenom sin situation och anpassa verksamheten därefter.

I vår kommun har ett flertal föreningar valt att göra inskränkningar i
verksamheten för att bidra till minskad smittspridning.

• Finns det medlemmar som uppvisar symptom på luftvägsinfektion bör dessa uppmanas att inte delta i träningsaktiviteter.
  • Större evenemang ska undvikas och publik begränsas till de rekommendationer som finns, max 50 personer.
  • Möjligheten finns alltid att förlägga träningar utomhus, exempelvis konditionspass. För föreningar som vill bedriva utomhusaktiviteter finns möjlighet att använda omklädningsrummen i våra idrottshallar.
    Bokning sker via idrottsbokningar - idrottsbokningar@nynashamn.se

Sidan granskad 2020-08-12

Sidansvarig: