70+ och andra riskgrupper

Nynäshamns kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt. Som kommuninvånare uppmanas du att hålla dig uppdaterad via myndigheternas information.

Nu mer än någonsin måste vi alla ta vårt personliga ansvar för att försöka minska smittspridningen av covid-19. För dig som är 70 år eller äldre är det extra viktigt att undvika platser där många människor samlas och att du begränsar dina sociala kontakter. Läs mer under råden nedan.

Hemleverans av varor

Du som bor i Nynäshamns kommun och är över 70 år eller tillhör en riskgrupp få hjälp med hemkörning av varor från lokala butiker i Nynäshamns kommun. Det gäller varor som livsmedel men också utbudet i våra andra butiker som har allt från böcker till kläder. Tjänsten gäller fram till och med 30 juni och tar sedan uppehåll över sommaren. Här har vi samlat information om andra sätt att få hjälp med handling.

Råd och länkar till extern information

Råd för alla

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Undvik att röra vid ögonen, näsan eller munnen.
  • Försök att minska dina sociala kontakter. Ju färre personer du träffar, desto mindre risk att komma nära någon som är sjuk och riskera att bli smittad. Undvik att träffa många personer på en gång, till exempel på föreningar eller fester.
  • Håll avståndet till andra personer (2 meter). Undvik trängsel och folksamlingar.
  • Undvik att träffa äldre eller andra riskgrupper.
  • Träffas hellre utomhus än inomhus.
  • Om du har möjlighet, jobba hemifrån.
  • Res bara om du är symptomfri.
  • Följ anvisningar i kollektivtrafiken och i andra
    allmänna färdmedel.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt än kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där det inte går att boka plats.
  • Träna gärna, men gör det säkert. Helst utomhus, undvik närkontakt med andra.

Råd för dig som är 70 år eller äldre, eller tillhör andra riskgrupper

• Begränsa dina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.
  • Undvik att träffa andra människor än dem du bor med, ta inte emot besökare.
  • Be någon anhörig eller granne handla mat och uträtta andra ärenden åt dig.
  • Gå gärna ut och promenera men håll avståndet till andra personer även utomhus (2 meter).
  • Undvik att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
  • Om någon du bor med är sjuk är det extra viktigt att hålla avstånd.
  • Om du eller någon i din närhet visar antikroppar för covid-19 kan ni träffas i större utsträckning än tidigare. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens uppdaterade vägledninglänk till annan webbplats.

Råd om du är sjuk

• Stanna hemma om du blir sjuk, även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma tills du är helt frisk och två dagar extra.
  • Hosta eller nys i en pappersnäsduk som täcker mun och näsa. Släng sedan näsduken i en soppåse och knyt ihop påsen. Tvätta händerna efteråt. Om du inte har en näsduk, hosta/nys i armvecket, inte rakt ut i luften.
  • Om du tror att du har covid-19 kan du boka tid för provtagning. Här på Vårdguiden finns information om hur du går till väga. länk till annan webbplatsProvet är kostnadsfritt för dig som är folkbokförd i Stockholm län.

Råd till dig som bor med någon som är 70 år eller äldre, eller tillhör en annan riskgrupp

(person som har hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom, diabetes eller högt blodtryck)

• Håll avståndet till din sårbara familjemedlem: 2 meter.
  • Om möjligt, se till att den sårbara eller den som är sjuk är i ett eget rum.
  • Försök att inte vara i samma rum samtidigt, eller minimera tiden ni är där samtidigt. Ät inte samtidigt.
  • Se till att vädra gemensamma utrymmen, öppna fönster en stund.
  • Alla som bor i hushållet bör använda egen handduk, allra viktigast är att den sårbara gör det.
  • Om ni delar badrum och toalett, se till att du städar efter dig (torkar av ytor som du rört vid, exempelvis toalettsits, vattenkranar och dörrhandtag) innan den sårbara använder badrummet. Om ni har flera badrum, bör den sårbara använda ett eget.
  • Rengör ytor som man ofta rör vid, exempelvis vattenkranar och dörrhandtag. Minst 1 gång/dag. Desinfektera gärna samma ytor med ytdesinfektionsmedel.

Webbplatser med information om coronaviruset

Information och rådgivning via telefon

• Du som vill ställa dina frågor om coronaviruset utifrån kommunens roll:
    18 juni - 3 augusti. Linda Östlund, 08-520 680 58. Telefontider: måndag-torsdag klockan 9-10. Torsdagar klockan 16-17.
    4 augusti och framåt. Carina Brännäng, 08-520 738 75. Telefontider: måndag-torsdag klockan 8-16.
  • Får du inget svar - lämna namn och ditt telefonnummer så ringer hon upp!
  • Nationellt informationsnummer för allmänna frågor 113 13
  • Personlig sjukvårdsrådgivningen 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Take away och hemkörning i Nynäshamn

Flera företag i kommunen har utökat sitt utbud av take away och hemkörning av mat för att underlätta för riskgrupper att kunna hålla sig hemma. VisitNynäshamn har listat alla företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan granskad 2020-07-09

Sidansvarig: