70+ och andra riskgrupper

I besvärliga tider är du en väldigt viktig del för att vi ska kunna möta utmaningarna tillsammans. Vi vill att du ska få den trygghet och stöd du behöver, men också göra det möjligt för dig att ge stöd åt andra.

Råd för alla

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20–30 sekunder.
  • Undvik att röra vid ögonen, näsan eller munnen.
  • Försök att minska dina sociala kontakter. Ju färre personer du träffar, desto mindre risk att komma nära någon som är sjuk och riskera att bli smittad. Undvik att träffa många personer på en gång, till exempel på föreningar eller fester.
  • Håll avståndet till andra personer (minst 1 meter, gärna 2 meter). Undvik trängsel och folksamlingar.
  • Undvik att träffa äldre eller andra riskgrupper.
  • Träffas hellre utomhus än inomhus.
  • Om du har möjlighet, jobba hemifrån.
  • Undvik att resa till andra delar av landet.
  • Träna gärna, men gör det säkert. Helst utomhus, undvik närkontakt med andra.

Råd för dig som är 70 år eller äldre, eller tillhör andra riskgrupper

• Begränsa dina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.
  • Undvik helt att träffa andra människor än dem du bor med, ta inte emot besökare.
  • Be någon anhörig eller granne handla mat och uträtta andra ärenden åt dig.
  • Gå gärna ut och promenera men håll avståndet till andra personer även utomhus
    (2 meter).
  • Om någon du bor med är sjuk är det extra viktigt att hålla avstånd.

Råd om du är sjuk

• Stanna hemma om du blir sjuk, även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma tills du är helt frisk och två dagar extra.
  • Hosta eller nys i en pappersnäsduk som täcker mun och näsa. Släng sedan näsduken i en soppåse och knyt ihop påsen. Tvätta händerna efteråt. Om du inte har en näsduk, hosta/nys i armvecket, inte rakt ut i luften.

Råd till dig som bor med någon som är 70 år eller äldre, eller tillhör en annan riskgrupp

(person som har hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom, diabetes eller högt blodtryck)

• Håll avståndet till din sårbara familjemedlem: minst 1 meter, gärna 2 meter.
  • Om möjligt, se till att den sårbara eller den som är sjuk är i ett eget rum.
  • Försök att inte vara i samma rum samtidigt, eller minimera tiden ni är där samtidigt. Ät inte samtidigt.
  • Se till att vädra gemensamma utrymmen, öppna fönster en stund.
  • Alla som bor i hushållet bör använda egen handduk, allra viktigast är att den sårbara gör det.
  • Om ni delar badrum och toalett, se till att du städar efter dig (torkar av ytor som du rört vid, t.ex. toalettsits, vattenkranar och dörrhandtag) innan den sårbara använder badrummet. Om ni har flera badrum, bör den sårbara använda ett eget.
  • Rengör ytor som man ofta rör vid, t.ex. vattenkranar, dörrhandtag. Minst 1 gång/dag. Desinfektera gärna samma ytor med ytdesinfektionsmedel.

Hemleverans av varor

Nu kan du som bor i Nynäshamns kommun och är över 70 år eller tillhör en riskgrupp få hjälp med hemkörning av varor från lokala butiker i Nynäshamns kommun. Det gäller varor som livsmedel men också utbudet i våra andra butiker som har allt från böcker till kläder.

Så här går det till

• Du kontaktar butiken direkt och gör din beställning.
  • Lämna leveransuppgifter och eventuell portkod vid beställningen.
  • Betalning sker enligt överenskommelse direkt till butiken (oftast via kort eller swish).
  • Kerstins Taxi hämtar beställningen i butiken och levererar hem till dig under helgfria vardagar.

Här har vi listat vilka butiker som omfattas »

Webbplatser med information om coronaviruset

Information och rådgivning via telefon

• Du som vill ställa dina frågor om coronaviruset utifrån kommunens roll kan ringa Carina måndag till torsdag klockan 8-16. Telefon 08-520 738 75. Får du inget svar - lämna namn och ditt telefonnummer så ringer hon upp!
  • Nationellt informationsnummer för allmänna frågor 113 13
  • Personlig sjukvårdsrådgivningen 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Take away och hemkörning i Nynäshamn

Flera företag i kommunen har utökat sitt utbud av take away och hemkörning av mat för att underlätta för riskgrupper att kunna hålla sig hemma. VisitNynäshamn har listat alla företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan granskad 2020-06-01

Sidansvarig: