2019-05-28

Eleverna i mål – 2 000 mobilfria dagar har samlats ihop och Gröna Lund väntar

”Samla ihop 2 000 mobilfria dagar - när ni har lyckats bjuds ni på en heldag på Gröna Lund”. Det var rektor Kaj Majuris utmaning till de 200 eleverna i årskurserna 6-9 på Viaskolan i Nynäshamn. Eleverna tog utmaningen på stort allvar och snabbare än väntat var de i mål. På 16 dagar samlades de mobilfria dagarna ihop och den 5 juni bär det av till Gröna Lund. Därefter ska elever, personal och rektor tillsammans göra en utvärdering av de mobilfria dagarna.

2 000 bollar i ett fönster.

Varje dag som eleven hade en mobilfri dag gick den till rektorn som skrev elevens namn på en boll som placerades i ett tillfälligt byggt ”akvarium” i rektorns fönster för att eleverna lätt skulle kunna se när bollarna och de mobilfria dagarna ökade.

– Jag trodde att de skulle vara i mål tidigast den sista maj, det blev 27 maj så de har varit väldigt fokuserade vilket är fantastiskt roligt, säger Kaj Majuri.

Utmaningen var att samla ihop 2 000 mobilfria dagar - då telefonen skulle lämnas hemma - tillsammans. Starten gick den 6 maj och endast 16 dagar senare var de i mål. Under de mobilfria dagarna har rektor Kaj Majuri gjort flera intressanta iakttagelser.

– Eleverna har varit mer sociala utan mobiler. På rasterna spelar de kort och bollspel, de pratar och umgås mycket mer med varandra nu än tidigare, säger rektor Kaj Majuri.

Anledningen till rektorns utmaning var flera. De flesta har mobiler i skolan vilket tar tid och fokus från eleverna och nu skulle de få möjlighet att känna hur det var att vara utan mobiler. Likaså var tanken att de skulle få se kraften i att göra saker tillsammans – att om man kommer överens om att förändra något kan man lyckas bra genom att samarbeta.

Belöningen för att de lyckats är en heldag på Gröna Lund – och den 5 juni bär det av till Stockholm. Därefter väntar en utvärdering av de mobilfria dagarna.

– Eleverna ska få beskriva vad de har upplevt de här dagarna – vad som har varit bra och kanske svårt. Sen för vi en diskussion tillsammans om hur vi går vidare. Vem vet, kanske har de här dagarna varit så positiva så de vill ha en mobilfri skoltid permanent, säger Kaj Majuri.

Nynäshamns kommuns pressmeddelande 10 maj när utmaningen precis startat: https://www.nynashamn.se/5.41b347e316a5365567bceb43.html

---------------------------------------------------------------------------------------------För mer information kontakta gärna:
Kaj Majuri, rektor Viaskolan i Nynäshamn, 076-125 86 82, kaj.majuri@nynashamn.se

Sidan granskad 2019-05-28

Sidansvarig: