2019-05-10

”Minska mobilanvändningen och jag bjuder er på Gröna Lund” - rektor i Nynäshamn utmanar eleverna

Samla ihop 2 000 mobilfria dagar - när ni har lyckats bjuds ni på en heldag på Gröna Lund”. Det är rektor Kaj Majuris utmaning till de 200 eleverna i årskurserna 6-9 på Viaskolan i Nynäshamn. Och eleverna är med på noterna. Sedan utmaningen startade i måndags har eleverna redan samlat ihop cirka 500 dagar.

Tanken är att eleverna som deltar bör ha tio mobilfria dagar då telefonen lämnas hemma, per person. Tillsammans ska de få ihop 2 000 mobilfria dagar.

– De flesta har mobiler i skolan och de tar en hel del fokus och tid från eleverna. Istället för att vara här och nu agerar de på meddelanden de får i telefonen. Nu vill jag ge eleverna möjligheten att vara utan mobiler i skolan. Men jag vill också visa att om man kommer överens om att förändra något kan man lyckas bra när man gör det tillsammans, säger Kaj Majuris, rektor Viaskolan årkurs 6-9 i Nynäshamn.

Varje dag som eleven har haft en mobilfri dag går den till rektorn som skriver elevens namn på en boll som läggs i rektorns fönster för att eleverna lätt ska kunna se hur antalet bollar och mobilfria dagar ökar. När fönstret, som är täckt med en plexiglasskiva, är fyllt med 2 000 bollar är målet uppfyllt och en dag på Gröna Lund väntar. Utmaningen startade den 6 maj och hittills är rektorns fönster fyllt med cirka 500 bollar.

– Intresset har hittills varit stort, det finns en stor vilja att lyckas med utmaningen. Dagen på Gröna Lund kommer att kosta lite men jag ser utmaningen som en investering i insikter, dels i hur mobiltelefonen påverkar på gott och ont samt i kraften att tillsammans kunna förändra ett beteende eller en situation.

Bilden är fri att använda.
----------------------------------------------------------------------------------------------För mer information kontakta gärna:
Kaj Majuri, rektor Viaskolan i Nynäshamn, 076-125 86 82, kaj.majuri@nynashamn.se

Mängder med bollar i ett fönster.

Hittills har eleverna lyckats få ihop cirka 500 bollar och mobilfria dagar.

Sidan granskad 2019-05-10

Sidansvarig: