2019-02-14

Så här på alla hjärtans dag kan Nynäshamns kommun meddela:
Alla nynäshamnare erbjuds kostnadsfri kurs i hjärt- och lungräddning - medborgarförslag fick grönt ljus

Nynäshamn är en av länets kommuner som får vänta längst på ambulans. Nu har Nynäshamns kommun beslutat att alla invånare ska erbjudas kostnadsfri kurs i hjärt- och lungräddning (HLR).

– Nynäshamn är en av de kommuner i länet som får vänta längst på ambulans, det vill säga tiden från det att SOS Alarm har svarat tills ambulansen är framme. När vi fick medborgarförslaget om kostnadsfria HLR-utbildningar var det därför lätt att säga ja. Om någon har fått en hjärtattack är det viktigt att påbörja hjärt- och lungräddning omedelbart och ju fler som kan HLR desto bättre, säger Nynäshamns kommuns säkerhetschef Magnus Håkansson.

Tio utbildningar per år

Kommunstyrelsen har beslutat att Nynäshamns kommun ska erbjuda invånarna tio HLR-utbildningar per år. Personal på Södertörns brandförsvarsförbund ska hålla i utbildningarna som blir kostnadsfria för deltagarna. De fem första utbildningarna hålls i mars och april.

Insatsen är ett försök som ska pågå i två år, därefter sker en utvärdering. Kostnaden är beräknad till 80 000 kronor för de två åren.

Även anställda erbjuds kurser

Sedan några år tillbaka erbjuds även alla anställda på Nynäshamns kommun HLR-utbildningar.

---------------------------------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta gärna:
Magnus Håkansson, säkerhetschef Nynäshamns kommun, 076-125 82 78, magnus.hakansson@nynashamn.se

Sidan granskad 2019-02-14

Sidansvarig: