2018-04-04

Satsning på kulturjobb i Nynäshamn -
ungdomar sommarjobbar som filmare, cirkusartister och musiker

Nu är det klart att cirka 500 ungdomar får sommarjobb genom Nynäshamns kommuns sommarjobbsgaranti. Nytt för i år är flera kulturjobb. Cirka 30 ungdomar kommer att arbeta som cirkusartister, dansare, filmarbetare och kommunmusiker.

Många kommuner erbjuder ungdomar sommarjobb, men få ger den garanti som Nynäshamns kommun har gjort i 11 år. Garantin innebär att alla
ungdomar 16-18 år, som söker jobb och som uppfyller kraven, får tre veckors
sommarjobb. I år har drygt 500 ungdomar sökt arbete.

Sommarjobbsgarantin har förändrats och utvecklats en del under åren. Nytt för i år är bland annat kulturjobben.

Många sökande

– Kulturjobben har verkligen lockat många sökande. Auditions är i full gång så vi ser fram emot många framträdanden med talangfulla ungdomar i sommar, säger Kicki Lundgren, Nynäshamns kommuns sommarjobbsamordnare.

Dansarna och cirkusartisterna kommer att skapa en föreställning som de turnerar med i Nynäshamn. Filmarna får jobba med allt från manus och filmning till redigering. Kommunmusikerna kommer att få coachning i bland annat låtarrangemang och individuell utveckling innan de ger sig ut på
spelningar på gator, torg, äldreboenden, med mera.

Professionella samarbetspartners

Filmjobben är ett samarbete med Film Stockholm. Dans och cirkusjobben är ett samarbete med Dans i Stockholm och kommunmusikerna med Länsmusiken Stockholm och Kulturskolan i Nynäshamn.

– Vi försöker hela tiden utveckla sommarjobbsgarantin – som är betydelsefull för våra ungdomar. De får viktiga egna kontakter oavsett föräldrars, anhörigas och närståendes nätverk. De får arbetsintyg som är betydelsefullt när de ska söka andra jobb, de tjänar egna pengar och om de vill fortsätta att studera kan erfarenheterna ge insikt om vad de vill utbilda sig till, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S).

De övriga sommarjobben blir på Nynäshamns kommun, hos lokala föreningar och ideella organisationer.

Bilderna: Vid användning av dem, var vänlig skriv Scandinav bildbyrå.
----------------------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta gärna:
Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn,
076-125 80 60, patrik.isestad@nynashamn.se
Kicki Lundgren, sommarjobbsamordnare på Nynäshamns kommun,
076-125 84 37, kicki.lundgren@nynashamn.se Kicki är tillgänglig från vecka 15.

Pojke dansar breakdance.

Foto: Scandinav bildbyrå.