Dekorationsikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Intervju med Nicholas Nikander

När Nicholas Nikander (L) för drygt ett år sedan valdes till kommunfullmäktiges ordförande i Nynäshamn var han 22 år och därmed den näst yngste i landet på posten. I höstas blev han omvald och tar nu med sig en hel del erfarenheter från det gångna året. Vem är då denne nu 24-åring? Handlar allt om politik för honom? Varför har han en igelkott hemma i lägenheten? Vad är viktigast i uppdraget som ordförande? Här får du svaren.

Porträttbild Nicholas Nikander.

Foto: Mattias Hansson/HG bild.

Nicholas Nikander beskriver sig själv som mindfulness, fast tvärt om: energisk, rastlös, ambitiös, blir lätt uttråkad, vill ha många bollar i luften, tycker om tempo och att diskutera och debattera.

– När jag diskuterar och debatterar har jag högt till tröskeln där jag anser att man bråkar, jag har ofta gjort min research och langar gärna upp Kommunallagen för att visa att jag har rätt, säger Nicholas Nikander
med ett leende.

Började med politik som 13-åring

Redan i tonåren hade han ett stort samhällsintresse och en vilja att påverka. Det gjorde att han som 13-åring plöjde igenom alla partiers och ungdomsförbunds partiprogram. Efter en del funderande gick han med i
Liberala ungdomsförbundet samtidigt som han var med i ungdomsfullmäktige i Nynäshamn. Som 14-åring var han aktiv i EU-valrörelsen 2009, därefter blev han invald i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige, han utsågs till ordförande för Liberalerna i Nynäshamn och 22 år gammal valdes han till kommunfullmäktiges ordförande i Nynäshamn – den näst yngste på posten i landet.

­"Ingen rookie"

– När jag valdes till kommunfullmäktiges ordförande kände jag mig inte som en rookie i lokalpolitiken. Jag hade varit aktiv i politiken i nio-tio år så jag kände att jag blev vald på mina meriter och inte för att de ville ha en ung politiker, säger Nicholas Nikander.

Hur kände du inför ditt första fullmäktigesammanträde förra hösten?
– Jag var extremt förberedd vid första fullmäktige, inte för att jag var
tvungen utan för att jag kände press att leverera.

Du blev omvald i höstas, vilka erfarenheter tar du med dig från det gångna året?
– Nu har jag bra grepp på mötesstrukturen och har tankar på hur vi kan utveckla sammanträdena så det blir lättare för utomstående att följa dem. Likaså vill jag sprida kunskap om fullmäktige ytterligare. Det handlar dels om att alla ledamöter ska känna vilket viktigt och betydelsefullt uppdrag de har, dels om att sprida information om fullmäktige till allmänheten.

Vilka uppgifter är viktigast som kommunfullmäktiges ordförande?
– Den ena är att hela tiden ha helikopterperspektiv på hela kommunen och att ta det övergripande ansvaret för att det politiska maskineriet snurrar på som det ska. Den andra är att skapa engagemang hos invånarna genom att hjälpa till att sprida information om vad det innebär att vara förtroendevald i Nynäshamn, om beslut som har fattats och att skapa förståelse för besluten. Jag kommunicerar bland annat i sociala medier där jag reder ut missförstånd, visar var beslut ligger, informerar om hur de politiska processerna ser ut, med mera.

Du har redan hunnit med en hel del, vad gör du om tio år?
– Det är en svår fråga eftersom jag sällan planerar långt framåt i tiden. Men förhoppningsvis har jag en kandidat i ekonomi, jag håller på med politik i någon form och har en ledande position i näringslivet.

Jag upplever dig som orädd, är du det?
­–Ja det är jag nog. Jag svarar oftast ja när jag får frågor om att göra saker
och tänker sällan ”det där kommer jag inte att klara av”.

Fritidsintressen

Nicholas Nikander är politisk sekreterare i Huddinge till vardags, så det mesta handlar om politik. Men när han någon gång får tid över musicerar han, skriver egna låtar, löptränar och tar hand om sitt husdjur – en afrikansk
pygméigelkott.

– Hon har mycket personlighet och attityd. Hon är taggig och sticker när hon är nyvaken men har en sträv päls som ligger ned när hon är trygg, så man måste förtjäna hennes förtroende vilket jag gillar.

Du har även varit med i TV-programmet Halv åtta hos mig, är du duktig på matlagning?
–Jag tycker det är kul att laga mat men är ingen superkock. Jag blev uttagen bara någon dag innan inspelningarna började och då såg min lägenhet ut som ett bombnedslag eftersom den renoverades, så allt fick färdigställas i panik. Det verkade som ett omöjligt uppdrag men vi blev klara i tid. Anledningen till att jag tackade ja är nog just för att jag är orädd och kanske inte så lättskrämd, avslutar Nicholas Nikander.

Text: Åsa Ericsson         

Namn: Nicholas Nikander.
Ålder: 24 år.
Uppdrag i kommunen: Kommunfullmäktiges ordförande.
Andra uppdrag: Ersättare i Landstingsfullmäktige.
Antal år som politiker: Varit engagerad inom Liberalerna sedan han var 13 år.
Familj: Mamma, två systrar och en igelkott.
Bor: Lägenhet i Nynäshamn.

Sidan granskad 2019-06-19

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Dekorationsikon för besökadress

Stadshusplatsen 1

Dekorationsikon för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp