Intervju med Maria Gard Günster

I samband med valet 2018 blev det klart att Nynäshamns kommun ska styras av en ny politisk ledning. Ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden är Maria Gard Günster.

Bild på Maria Gard Günster

Foto: Mattias Hansson

Maria Gard Günster sitter sedan tidigare i kommunfullmäktige som ledamot för Centerpartiet. Från och med 1 januari 2019 är hon även ny ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Hur vill du beskriva dig själv?
Envis på ett positivt sätt, jag tycker om att lära mig nya saker och då särskilt av barn. Jag är självkritisk och engagerad i det jag gör.

Hur tror du andra beskriver dig?
Andra beskriver mig nog som social, att jag ställer upp för andra och att jag är nyfiken på att lära mig nya saker.

Vilka förväntningar har du på ditt nya uppdrag och vad tror du det kommer att innebära?
För det första behöver jag sätta mig in i vad som är på gång och se den framtida planeringen. Det jag är extra nyfiken på är att få se vad kommunen har i sina konstgömmor och dess historia, som kan visas för kommuninvånarna.

Vilka uppgifter anser du är viktigast som ordförande?
Att besöka verksamheterna, ta till mig personalens och kommuninvånarnas synpunkter som kan förbättra verksamheterna.

Vad vill du uppnå och vilken satsning är den viktigaste nästa år?
Jag vill ha en bra kommunikation och marknadsföra kommunens guldkorn till både medborgare och turister. Barn och ungas aktiviteter på fritiden ser jag som en särskilt viktig fråga för nästa år.

Vilka blir utmaningarna?
Främst är det arbetet kring ungdomarnas fritidsintressen och att behandla landsbygdsfrågor.

Vad gjorde du innan du blev ordförande i KFN?
Jag arbetar som förskollärare, har arbetat inom förskolan i 14 år och före det inom skola och omsorg.

Varför valde du att engagera dig i politiken? Vad driver dig?
29 år gammal och med två små barn blev jag tillfrågad om jag ville bli ledamot i dåvarande skolstyrelsen. För mig var det mycket viktigt att alla barn skulle få en kvalitativ utbildning och att ingen mobbing fick förekomma på skolor. Förskola och skola är barnens arbetsplats och den ska vara trygg och lärorik. Något som alltid har legat mig varmt om hjärtat är de barn som är i riskzonen av att fara illa i samhället på grund av oss vuxna.

Vad gör du helst när du är ledig?
Då träffar jag släkt och vänner, renoverar huset och umgås med mitt barnbarn. Jag vill göra saker som sätter guldkant på tillvaron.

Text: Fredrik Nordensson

Namn: Maria Gard Günster.

Ålder: 58 år.

Uppdrag i kommunen: Tillträdande ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot kommunfullmäktige.

Andra uppdrag: Gruppledare för Centerpartiet.

Antal år som politiker: 29 år.

Familj: Maken Thomas, två vuxna söner, ett barnbarn på 5 år och ett barnbarn som är ett ensamkommande flyktingbarn.

Fritidsintressen: Umgås med mitt barnbarn och åka till lekland där vi kan klättra och springa. Roligast är att lära barnbarnet fina bus och utöva dem på hans föräldrar.

Sidan granskad 2018-12-12

Sidansvarig: