Frågor och svar från Johan Augustsson (S)

Här kan du se tidigare frågor som inkommit till Johan Augustsson och som han har besvarat.

Ställ frågor till Johan Augustsson här.

2018-03-27

Fråga

Baserat på att Nynäshamn kroniskt placerar sig i slutet av kommunrankningen rörande skolan samt att endast ett fåtal elever från gymnasiet läser vidare skulle jag vilja komma med ett förslag.

Eftersom jag har har tre barn som har gått eller går i kommunens skolor samt med en fru som är pedagog anser jag att ni kan förbättra förutsättningarna med enkla och effektiva medel. Vidare finns redan resurserna i kommunen men används endast på gymnasiet.

Ett stort problem under högstadietiden är återkopplingen från skolan. Denna tid då det är synnerligen viktigt med återkoppling till föräldrar och barn. På grund av konstruktionen med mentorer samt ämneslärare är min erfarenhet att även om man har rätt till återkoppling två gånger/år fungerar detta inte. Jag vet inte hur många gånger jag har varit på utvecklingssamtal där det endast finns ett fåtal omdömen utan får snällt vänta på betygen.Genom att introducera schoolsoft, som gymnasiet använder kan pedagogerna återkoppla i realtid med provresultat, omdömen samt andra tips. Det är ingen garanti för att alla föräldrar tar till sig detta men det gör det enklare att stödja och hjälpa sitt barn - om man tar sitt föräldraansvar. Det system man idag använder fungerar inte och sätter enorm press på ansvarig mentor att presentera omdömen som hen inte ansvarar för. Så mitt förslag är att även låta grundskolan använda schoolsoft så att vi föräldrar kan vara mer delaktiga i våra barns skolgång.

Trevlig påsk!
Terje Klausen

Svar

Du har helt rätt i det du beskriver i din fråga. Att veta vad man ska lära sig och hur man ligger till i relation till det är en viktig framgångsfaktor för elever i skolan. Intressant att du skriver om just Schoolsoft, som används i andra kommuner, för från förvaltningens sida ser man över denna fråga just nu med en lärplatform. Det finns flera liknande som ger
en bra feedback till elever och vårdnadshavare. Från politikens sida har vi sett till att det finns medel för en digitalisering av skolan. Håller helt med dig, feedback är viktigt.

Vänlig hälsning

Johan Augustsson (S)