Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Vad handlar valet om?

Den 9 september är det inte bara ett val, utan tre. Du har möjligheten att rösta i både kommun-, landstings-  och riksdagsvalet på samma dag.

Anledningen till varför man gör tre val och inte bara ett är att de olika beslutande nivåerna har ansvar för olika typer av frågor. Riksdagen kan inte besluta i frågor som är kommunens ansvar och kommunen kan inte besluta i frågor som ligger på landstinget.

Krångligt? Kanske, men filmen nedan förklarar hur det fungerar!

Vad väljer jag till?

Direkta val sker alltså lokalt till kommunfullmäktige, till landstingsfullmäktige och till riksdagen på den nationella nivån.

Val till kommunfullmäktige – lokal nivå

Du väljer vilka partier och personer som ska få de 41 platserna i Nynäshamns kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. De bestämmer till exempel i frågor som rör skola och förskola, råd, stöd och service till äldre, personer med funktionsnedsättning, barn, ungdomar, familjer, flyktingar, invandrare samt personer med missbruksproblem samt frågor som rör samhällsplanering och tillväxt.

Val till landstingsfullmäktige – regional nivå

Landstingsfullmäktige bestämmer om frågor som i första hand avser sjukvård, och kollektivtrafik. Nynäshamns kommun tillhör Stockholms län och i landstingsfullmäktige sitter 149 ledamöter.

Val till riksdagen – nationell nivå

Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ som bestämmer om landets gemensamma och övergripande frågor. Det handlar till exempel om lagar, polisväsendet, järnvägar, flygtrafik och större bilvägar. I riksdagen sitter 349 ledamöter.

Aktuellt om valet 2018

Just nu finns inget aktuellt att förmedla kring valet 2018
Sidan granskad 2019-07-01

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp