Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Vad handlar valet om?

Den 9 september är det inte bara ett val, utan tre. Du har möjligheten att rösta i både kommun-, landstings-  och riksdagsvalet på samma dag.

Anledningen till varför man gör tre val och inte bara ett är att de olika beslutande nivåerna har ansvar för olika typer av frågor. Riksdagen kan inte besluta i frågor som är kommunens ansvar och kommunen kan inte besluta i frågor som ligger på landstinget.

Krångligt? Kanske, men filmen nedan förklarar hur det fungerar!

Vad väljer jag till?

Direkta val sker alltså lokalt till kommunfullmäktige, till landstingsfullmäktige och till riksdagen på den nationella nivån.

Val till kommunfullmäktige – lokal nivå

Du väljer vilka partier och personer som ska få de 41 platserna i Nynäshamns kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. De bestämmer till exempel i frågor som rör skola och förskola, råd, stöd och service till äldre, personer med funktionsnedsättning, barn, ungdomar, familjer, flyktingar, invandrare samt personer med missbruksproblem samt frågor som rör samhällsplanering och tillväxt.

Val till landstingsfullmäktige – regional nivå

Landstingsfullmäktige bestämmer om frågor som i första hand avser sjukvård, och kollektivtrafik. Nynäshamns kommun tillhör Stockholms län och i landstingsfullmäktige sitter 149 ledamöter.

Val till riksdagen – nationell nivå

Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ som bestämmer om landets gemensamma och övergripande frågor. Det handlar till exempel om lagar, polisväsendet, järnvägar, flygtrafik och större bilvägar. I riksdagen sitter 349 ledamöter.

Aktuellt om valet 2018

 • 2018-09-25
  Valet i siffror
  Det fanns totalt 78 olika partier att rösta på i valet till kommunfullmäktige i Nynäshamn och vallokalerna hade öppet i närmare 22 000 minuter. Det är några av siffrorna som du kan ta del av i sammanställningen ”Valet i siffror”.
 • 2018-09-13
  Valet avslutat – det händer nu
  Valen till kommun, landsting och riksdag avslutades söndag kväll och det finns ett preliminärt valresultat. Men en hel del återstår innan effekterna av valet syns. Här reder vi ut hur gången ser ut.
 • 2018-09-11
  Rösträkning på onsdag
  Onsdag 12 september är den så kallade onsdagsräkningen. Då räknar Valnämnden i Nynäshamn röster från utlandet och förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen.
 • 2018-09-10
  Så röstade nynäshamnarna
  Rösterna till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag är räknade och det finns ett preliminärt valresultat.
 • 2018-09-09
  Röstningen avslutad – följ rösträkningen för Nynäshamn
  Klockan 20 avslutades röstningen till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag. Här kan du följa hur nynäshamnarna har röstat.
 • 2018-09-09
  I medier: valarbetare hotad
  Flera medier uppger att två valarbetare och en väljare i
  Nynäshamn har blivit hotade i en vallokal i Nynäshamn. – Det är lugnt i vallokalen nu och såväl polis som Nynäshamns kommun hanterar händelsen, säger Nynäshamns kommuns kanslichef Christian Wigren söndag eftermiddag.

 • 2018-09-06
  Det gäller i och utanför vallokalen
  Det finns tydliga regler för vad som gäller i och utanför
  röstmottagningslokalerna för förtidsröstningen samt i vallokalerna på valdagen. Reglerna säger bland annat att partierna inte får bedriva valkampanj samt hur valsedlarna ska vara placerade.

 • 2018-09-04
  Följ hur nynäshamnarna röstar
  Nu på söndag 9 september är det val till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag. Här på nynashamn.se kan du under valkvällen och valnatten följa hur nynäshamnarna
  röstar.

 • 2018-08-23
  Telefonnummer har bytt plats på röstkorten
  På röstkortet till valen den 9 september har har telefonnummer till kommuner och länsstyrelser bytt plats.
 • 2018-08-22
  Valdebatt och förtidsröstning på gymnasiet
  Den 3 september hålls en valdebatt på Nynäshamns gymnasium. Direkt efter debatten har eleverna möjlighet att förtidsrösta på skolan.
 • 2018-08-20
  Förtidsrösta från 22 augusti
  Den 9 september är det val till kommunfullmäktige,
  landstingsfullmäktige och riksdag. Om du vill förtidsrösta kan du göra det från den 22 augusti. /Read about the Election in other languages.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • 2018-08-17
  Det vill politikerna med Nynäshamns kommun
  Den 9 september är det val till bland annat kommunfullmäktige. För att ge dig en överblick vad politikerna i kommunfullmäktige vill med Nynäshamns kommun har de fått svara på fyra frågor.
 • 2018-08-15
  Så jobbar kommunen med valen
  Den 9 september i år är det val till kommun, riksdag och
  landsting. I en kommun ansvarar Valnämnden för genomförandet av valen. Vad det innebär beskriver vi här, liksom länsstyrelsens och Valmyndighetens ansvar.

 • 2018-08-13
  De allmänna valen närmar sig
  De allmänna valen – det vill säga val till kommunfullmäktige, riksdag och landstingsfullmäktige – är söndag den 9 september i år. Här får du bland annat information om olika sätt att rösta på, vallokaler och om vad valen handlar om.

 • 2018-08-10
  The Election in other languages
  On 9 September 2018 is Election in Sweden. Here you can read how you vote in the elections to the Swedish Riksdag and to the municipal- and county councils.
 • 2018-06-08
  Röstmottagare sökes till valet 2018
  Den 9 september 2018 är det alltså val till riksdag, kommun och landsting. Nu söker vi dig som är intresserad av att arbeta som röstmottagare
Sidan granskad 2019-07-01

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp