Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2019-10-16

Fredagar för framtiden på Viaskolan i Nynäshamn - mobilfritt, klimatundervisning, motion och nya vänner står på schemat

Viaskolan i Nynäshamn ansluter sig till Fridays for future. ”Fredagar för framtiden på Viaskolan" innebär bland annat att lärarna har stort fokus på klimatet i undervisningen, att mobiltelefonerna lämnas hemma och att elever och personal hälsar på minst en person man inte känner. Samtidigt lanserar skolans rektor begreppet Smarta telefoner = osmarta elever.

– Vi vill belysa de utmaningar vi står inför vad gäller klimatet, vårt mående och våra relationer. Därför tar vi det här initiativet med aktiviteter som borde vara en självklarhet varje dag men som inte är det. Nu blir det fullt fokus på fredagar men förhoppningsvis ger aktiviteterna stora ringar på vattnet och blir en naturlig del i våra förhållningssätt, säger Viaskolans rektor Kaj Majuri.

Initiativet innebär att en rad aktiviteter kopplade till klimat, välbefinnande och relationer införs på fredagar. Aktiviteterna är bland annat:

  • På fredagar är det stort fokus på klimatet i undervisningen.
  • På fredagar lämnar alla som kan bilen hemma.
  • På fredagar fokuserar vi mer än vanligt på att minimera matsvinnet.
  • På fredagar rör vi oss extra mycket på rasterna.
  • På fredagar hälsar jag på någon jag inte känner.
  • På fredagar lämnar vi mobiltelefonen hemma.

”Smarta telefoner = osmarta elever”

Att lämna mobiltelefonerna hemma varje fredag är en uppföljning på Kaj Majuris utmaning till sina elever i våras. Utmaningen gick ut på att om eleverna lyckades samla ihop 2 000 mobilfria dagar skulle de bjudas på en heldag på Gröna Lund. Fortare än väntat var eleverna i mål och efterföljande enkät visar att närmare 30 procent av eleverna kan tänka sig att vara helt mobilfri varje dag i skolan. I ett första skede införs nu fredagar som mobilfri dag.

– Hårddraget vill jag påstå att smarta telefoner är lika med osmarta elever. Mobiltelefonerna stjäl elevernas uppmärksamhet och när de störs av telefonerna har de svårare att fokusera och utföra sina uppgifter. Fridays for future strejkar för en bättre värld, genom Fredagar för framtiden på Viaskolan vill jag att vuxna och elever tillsammans tar sig an framtiden genom att lyfta klimatfrågor och fostra goda samhällsmedborgare, säger Kaj Majuri.

--------------------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta gärna:
Kaj Majuri, rektor Viaskolan i Nynäshamn, 076-125 86 82, kaj.majuri@nynashamn.se

Sidan granskad 2019-10-16

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp