Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2018-06-25

Nynäshamn och Järfälla tar krafttag för hållbart arbetsliv - kommunerna startar projekt som ska ge hälsosamma arbetsplatser med medarbetare som mår bra

Kommunerna Nynäshamn och Järfälla har beviljats hela 27 miljoner kronor från Europeiska socialfonden till projektet Hälsofrämjande arbetsliv. Projektet ska ge hälsosamma, hållbara arbetsplatser med medarbetare som trivs och mår bra och som har goda förutsättningar att ge invånarna bra service.

Både Nynäshamn och Järfälla kommuner har, liksom många andra kommuner i landet, utmaningar i form av hög ohälsa bland medarbetarna där ungefär 40 procent av den totala sjukfrånvaron beror på psykisk ohälsa. Sjukfrånvaron är dessutom inte jämställd, då kvinnors sjuktal är mer än dubbelt så hög som männens.

Hållbar och hälsosam arbetslivssituation

Nu tar de båda kommunerna krafttag för ett hållbart arbetsliv. Kommunerna startar projektet Hälsofrämjande arbetsliv som ska bidra till att arbetsplatserna skapar en hållbar och hälsosam arbetslivssituation som gör att medarbetarna behåller hälsan och kan stanna kvar längre i arbetslivet. Med en ökad kompetens inom området tror kommunerna att den arbetsrelaterade ohälsan kan minska. Projektet är möjligt tack vare Europeiska socialfonden som har beviljat 27 miljoner kronor till det treåriga projektet.

– Vi har ett omfattande arbete framför oss med att skapa ett hälsofrämjande arbetsliv där medarbetarna mår riktigt bra och har bra förutsättningar för att leverera hög kvalitet till våra invånare. Medlen från Europeiska socialfonden kommer vara oerhört betydelsefulla för att kunna uppnå goda resultat, minska sjukfrånvaron och få en jämställd hälsa, säger Nynäshamns kommuns personalchef Linn Marsten.

2 000 deltagare

Totalt ska 2 000 anställda fördelat på de båda kommunerna delta i projektet. Det handlar om medarbetare, chefer, anställda på HR-avdelningarna, skyddsombud och fackliga representanter.

Projektet startar den 1 september men redan nu finns ett färdigt koncept gällande vilka insatser som ska ingå. Den största insatsen är den så kallade OSA-dialogen som bland annat innebär att chefer och medarbetare får stöd och kunskap för att kunna förebygga och hantera hög arbetsbelastning, stress och annat som kan leda till ohälsa på jobbet.

– Det känns väldigt bra att vi nu får möjlighet att verkligen satsa på ett hållbart arbetsliv. Förutom minskad ohälsa kan projektet på sikt även bidra till att stärka oss som hållbara och attraktiva arbetsgivare samt gynna kompetensförsörjningen, säger Järfälla kommuns personaldirektör Birgitta Orbert.

Förutom kommunerna Nynäshamn och Järfälla deltar Centrum för arbets- och miljömedicin samt Samordningsförbundet Östra Södertörn.

----------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta gärna:
Linn Marsten, personalchef Nynäshamns kommun, 076-125 81 24, linn.marsten@nynashamn.se
Birgitta Orbert, personaldirektör Järfälla kommun, 070-002 33 52, birgitta.orbert@jarfalla.se 

Flera glada kvinnor och män sitter runt ett konferensbord.

Foto: Scandinav bildbyrå

Sidan granskad 2018-06-25

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp