Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2018-06-07

Storsatsningen på nyanlända är nu verklighet - tre Etableringscentrum har invigts i Nynäshamn, Tyresö och Haninge.

Den här veckan har hela tre Etableringscentrum invigts i kommunerna Nynäshamn, Tyresö och Haninge. Syftet med varje Etableringscentrum är att nyanlända snabbare får arbete eller börjar studera. Centrumen, som öppnade för en knapp månad sedan, har redan gett bra resultat.

Cirka 800 nyanlända kommer under de tre år som projektet pågår att skrivas in i Etableringscentrumen i Nynäshamn, Tyresö och Haninge. Hittills har cirka 100 personer skrivits in och redan nu har flera personer fått arbete, praktikplatser och plats på utbildningar.

– Det här är en storsatsning på nyanlända som ska leda till bra integration. Vi har rivstartat och det är glädjande att arbetet redan har gett resultat, säger Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

De tre etableringscentrumen har blivit verklighet tack vare ett samarbete mellan de tre kommunerna, Arbetsförmedlingen och medfinansiären Europeiska socialfonden (ESF). I varje centrum finns arbetsförmedlare, jobbagenter, arbetskonsulent, samhällsvägledare och språkpedagoger. Tillsammans tar de olika professionerna fram en individuellt utformad handlingsplan för varje inskriven person.

– På Etableringscentrum får nyanlända kvinnor och män ett samlat stöd.
Handlingsplanen har fokus på jobbförberedande och språkstärkande aktiviteter som är ett komplement till Svenska för invandrare (SFI) och Arbetsförmedlingens ordinarie insatser. Aktiviteterna är individuellt anpassade och utgår från varje persons behov och förutsättningar, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

Målet är att 55 procent av kommunernas nyanlända kvinnor och män har fått arbete eller studerar 90 dagar efter att Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsprogram har avslutats. I dag ligger siffran på 40 procent. Tanken är att utveckla fungerande metoder och arbetssätt som kan spridas i hela Sverige.

– Vi är verkligen glada för att vi kan storsatsa på mottagandet i våra kommuner, de nyanlända är våra kollegor, grannar och vänner. Det är oerhört viktigt att de får ett bra mottagande och kommer in i samhället och börjar arbeta eller studera. Det gagnar både den enskilde och samhället i stort, säger Petri Salonen (C), kommunalråd i Haninge.

------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Patrik Isestad (S): kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn,
076-125 80 60, patrik.isestad@nynashamn.se
Petri Salonen (C), kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Haninge, 070-397 41 42, petri.salonen@haninge.se
Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö,
070-488 91 31, fredrik.sawestahl@tyreso.se   

Patrik Isestad står omgiven av blommor och ballonger.

Patrik Isestad (S) vid invigningen av Etableringscentrum i Nynäshamn.

Sidan granskad 2018-06-07

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp