Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-04-28

Tioårsjubileum för Nynäshamns kommuns sommarjobbserbjudande – 6 000 har fått jobb genom åren

Nu är det klart att cirka 430 ungdomar får sommarjobb genom Nynäshamns kommun i år. Det innebär att Nynäshamns kommun hela tio år i rad har uppfyllt löftet att ge alla ungdomar 16-18 år tre veckors sommarjobb. Under de tio åren har cirka 6 000 ungdomar fått jobb genom Nynäshamns kommun.

– I år har vi tioårsjubileum för vårt sommarjobbserbjudande som var unikt när det startade. Vi var då ensamma om att garantera ungdomar i fyra årskullar sommarjobb. Nynäshamn har under åren ofta nämnts som föregångare och många har sneglat på oss när de har tagit fram egna sommarjobbsatsningar, vilket vi är väldigt stolta över, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S).

Sommarjobbserbjudandet har förändrats och utvecklats en del under åren. I år erbjuds ungdomar 16-18 år jobb och de ska uppfylla ett antal krav: de ska vara skrivna i kommunen, delta på ett obligatoriskt gruppmöte om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet samt skriva ett personligt brev som sedan överlämnas till arbetsplatsen för att den ska kunna förbereda arbetet på bästa sätt.

– Vi vill att ungdomarna får kunskap om villkoren i arbetslivet och att ansökningsförfarandet är så verklighetstroget som möjligt. Det ger dem värdefull introduktion i arbetslivet, säger Nynäshamns kommuns sommarjobbsamordnare Johanna Lundell.

Jobben har alltid varit både inom det privata näringslivet och på Nynäshamns kommun. Likaså har de varierat stort. De har handlat om allt från arbete inom vården, på förskolor, i stall, på räddningstjänsten till att hålla datorkurser för äldre, musicera i gästhamnen och på äldreboende, driva café och starta eget företag.

– Sommarjobben är oerhört viktiga eftersom ungdomarna får viktiga egna kontakter oavsett föräldrars, anhörigas och närståendes nätverk. De får ett arbetsintyg som är betydelsefullt när de ska söka andra jobb och de tjänar egna pengar, säger Patrik Isestad.
---------------------------------------------------------------------------------För mer information kontakta:
Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn
076-125 80 60, patrik.isestad@nynashamn.se

Följ Nynäshamns kommun på Twitter och Facebook: @nynashamnkommun och facebook.com/nynashamnskommun

Nynäshamn – där havet och livet möts.

Ungdom sitter i kassan på en lanthandel.

Under åren har några ungdomar jobbat i lanthandel. Foto: Youssef Chardi.

Sidan granskad 2017-04-28

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp