Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Personliga berättelser - 40-årig historia

Här presenteras berättelser och historier från kommunens fyrtioåriga historia.

bild från 80 talet på en ringbuss

Ringbuss från tidigt 1980-tal. En försöksverksamhet där ett telefonsamtal beställde bussen en timme innan önskad resa.

Mitt minne av Ringbussen 1980-1981

Ringbussen var en försöksverksamhet som SL genomförde från augusti 1980 och cirka 1,5 år framåt.

Upplägget var att ta bort de vanliga stadsbussarna i Nynäshamns tätort. Istället skulle resenärerna ringa och beställa bussen så att den kom till dörren, grinden eller gathörnet där man bodde. Som ett slags mellanting mellan taxi och buss helt enkelt.

Bussen var mindre än en vanlig buss och hade fina röda säten

Kommer inte riktigt ihåg om det var några regler om hur nära bussen kunde komma. Tror att det handlade främst om bussens framkomlighet. Vid beställningen skulle man ringa senast en timme innan man skulle åka.

Ringbussen kom bara och hämtade vid hel- och halvtimme och det var någon slags sambandscentral som lade upp rutten. De som beställt från samma område och tid skulle plockas upp på ett logistiskt och effektivt sätt. Åtminstone i teorin.

Samma höst, 1980, började jag i högstadiet på Gröndalsskolan. Trots att jag inte hade mer än cirka 1,5 km till skolan skulle det självklart åkas Ringbuss. Skoldagen började klockan 8.10, men jag ville inte gå upp för tidigt så att beställa bussen till 7.30 var uteslutet. Det fick bli 8.00, det var ändå nära till skolan. Det vara bara det att vi var rätt många tonåringar som bodde på Fågelgatan, Vikgatan, Videgatan, Estövägen och andra närliggande gator. Tidsprognosen sprack varje dag. Vi kom för sent och lärarna blev sura såklart…

Men det var mysigt att åka Ringbuss

Varje morgon under vintern 1980-1981 plockades jag och mina kompisar upp ur snöhögarna på Estös gator av Ringbussen. Jag minns speciellt en morgon i början av december. Kvällen innan hade TV-programmet Studio S diskuterat och visat så kallat videovåld. Vi satt på var sitt säte i bussen och diskuterade ”Motorsågsmassakern”, alltså de som hade fått se programmet för sina föräldrar, vilket jag inte hade. Men det gjorde inget, för de som hade sett det kunde utförligt beskriva scenerna som visats ur filmen. Allt medan Ringbussen slirade i snön uppför och nerför de branta och krokiga gatorna på södra Estö.

Emma Palmér

Sidan granskad 2018-05-22
Sidansvarig: Annie Skytt

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp