Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Utveckling av Landsort i sikte

Landsort, som en del även känner till som Öja, är inte helt obekant för invånarna i Nynäshamns kommun. Det är en av våra små pärlor som vi värnar och tycker mycket om. Men det är de boende på ön som jobbar för och ser till att vi kan komma dit och njuta av allt som finns att se och göra. Några av dem har tagit initiativet till att söka Leader-pengar för att kunna finansiera några kommande projekt som ska få Landsort att blomstra ännu mer.

Kusten på en ö med mycket berg och buskar, en kanot på en klippa och ett litet informationscenter i en kamouflerande färg

Ett litet informationscenter som för nuvarande finns nedanför fyren. Foto: Theodor Colbing

Till att börja med har Landsorts hamnar en gammal standard och håller inte måttet för de säkerhetskrav som numera finns. De är heller inte byggda för att kunna klara av dagens sätt att hantera gods på eller för att kunna ta emot den mängd passagerare som idag kommer och vill besöka ön, inte minst funktionsnedsatta personer. Att det dessutom är väldigt svårt att ta emot större båtar förhindrar möjligheten för fortsatt utveckling av företagande, jobb och boende. För att kunna utveckla hamnarna behövs det byggas vågbrytare, vilket innebär en betydande kostnad. Men då oljetrafiken från Stockholm till Södertälje just nu planeras att läggas om, ska farleden Landsort-Södertälje muddras. Det ger ett gyllene tillfälle till att få ett bättre pris och planen är att det material som tas upp från bottnen, upp mot 40 000 ton sten, ska kunna användas till byggnationen av vågbrytaren. Med pengarna och tillstånden som krävs för att dessa projekt ska kunna genomföras, kan Landsort ta emot större och fler båtar under en längre tid av året, som i sin tur kommer innebära att ön frodas.

Två stora röda båtar som tillhör Sjöfartsverket ligger intill varandra i en hamn

Två röda båtar ligger i en av Landsorts hamnar. Foto: Ellinor Lagerberg

Liten hamn med grusgång, varuvagnar och en röd boj på marken

Hur en av Landsorts hamnar ser ut. Foto: Ellinor Lagerberg

För att kunna ge kunskap om Östersjön och samtidigt föra vidare Landsorts kulturarv och maritima arv, vill man bygga ett kultur- och mötescentrum så kallat KIKA. Vid tidigare möten med EU fick de drivande av projektet, Landsorts Sjö- och Miljöcentrum, höra att deras idé var prioriterande och de blev utsedda till ett så kallat ”flagship-projekt”. För att kunna påbörja arbetet har de sökt pengar från EU. Roland Steen som är styrelseledamot för LSMC, kämpar för att den här viktiga idén ska bli verklighet. KIKA kommer att gynna turister, skolungdomar, forskare och den intresserade allmänheten och bidra till utveckling av kunskaper inom många områden. När vi pratade med honom såg vi att han var fast bestämd att lyckas och verkligen brann för den här idén.

Vit betongfyr med rött tak, hus mellan klippornna nedanför fyren.

Fyren med glittrande havet i bakgrunden och villor nedanför. Foto: Theodor Colbing

Det pratas även mycket om att skaffa fiber till de boende på ön och flera olika förslag på hur det ska gå till har framkommit på möten bland de som driver frågan. Det har genomförts olika tester som ska hjälpa till att utse bästa lösningen, så på det sättet är arbetet redan igång. Ett förslag är att man drar fiber i marken med hjälp av de rör som tidigare använts för de fasta telefonledningarna. Ett annat är att skaffa fiber genom en radiolänk i luften mellan en sändare och en mottagare som sedan skickar ner signalerna till hushållen. Hur det än blir är det här arbetet också ett viktigt steg mot utvecklingen av Nynäshamns ena pärla, Landsort.

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp