Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Ösmo kyrka

Ösmo kyrka är belägen på krönet av en höjd i Ösmo gamla kyrkby. Den är omtyckt och uppskattad av alla. Den är välkänd då den är inredd med målningar av konstnären Albertus Pictor.

Ösmo kyrka med gravar och moln

Den ståtliga kyrkan. Foto: Theodor Colbing

Kyrkbänkar, ljuskrona och målningar på väggarna

Inne i Ösmo kyrka. Foto: Ellinor Lagerberg

Ett guldigt altare

Det vackra altaret. Foto: Ellinor Lagerberg

Vi fick en guidad tur i kyrkan av Fredrik Lindström. Han delade med sig av berättelser om kyrkan och dess väggmålningar. Han berättar även historien och bakgrunden kring varje målning vilket ger besöket ett lyft. De är som vi tidigare nämnt gjorda av Albertus Pictor som var och är en mycket känd kyrkomålare. Man tror att han föddes i Tyskland någon gång mellan 1440-1445 men vet att han dog år 1509 i Stockholm. Inom Södermanland målade Pictor 36 kyrkor varav Ösmo kyrka var en av dem. Därför tycker vi att du verkligen borde besöka den, då det känns som en häftig förflyttning i tiden.

Ett svärd på väggen

Jöns Pedersen Bagges svärd. Foto: Ellinor Lagerberg

Tro det eller ej men majoriteten av kyrkans besökare kommer inte från Nynäshamns kommun. De reser till Ösmo och besöker kyrkan för att de bland annat har hört historien om hur August Strindberg provpredikade i kyrkan år 1866.

En predikstol med vackra detaljer.

Predikstolen där August Strindberg predikade. Foto: Ellinor Lagerberg

Efter turen i kyrkan kan man göra ett besök i Sockenstugan som ligger intill kyrkan. Där kan du köpa smaskiga våfflor och ta en kopp kaffe.