Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
Vy över ängar mellan Aska och Åvik i Sorunda

Allt om Öja

Tro det eller ej men det finns mycket mer att se och uppleva på Öja än ”bara” fyren och batteriet. Ön kan erbjuda allt från god mat och boende till aktiviteter som paddling och fågelskådning. Men Öja är även en perfekt plats för dig som vill smita från vardagen och bara koppla av en stund.

Öja sedd från Landsorts fyr

Öja från fyren. Foto: Theodor Colbing

Ett hus med två kajaker på väggen. Skylt där det står ”kajakuthyrning”.

Kajakuthyrning på öns södra del. Foto: Theodor Colbing

Till och med på en dagstur hinner du med att uppleva en hel del roliga saker. Det är en perfekt utflyt att åka på med familjen eller någon speciell. Vi tog båten från Ankarudden klockan tio på förmiddagen och lämnade ön klockan fyra. På den korta tiden hann vi med att besöka batteriet, gå upp i fyren, avnjuta en lunch i hamnen, gå på konstutställningar, ta en lång fikapaus och såklart ta bilder i mängder. Men om du vill stanna en längre tid finns det självklart övernattningsmöjligheter av bra kvalité.

Boende


Hotell-tornet

Vill du ha en strålande utsikt? Då är det gamla lotsutkikstornet något för dig! Åke Svedtilja har gjort om tornet till ett modernt och hemtrevligt hotell som erbjuder en lyxig frukostbuffé och du kan även avnjuta en fantastisk middag.

Det gråa, höga Lotstornet som nu är ett hotell

Det gamla Lotstornet som nu är ett hotell. Foto: Theodor Colbing

Hotellrum med fönster och två sängar

Ett av hotellets trevliga hotellrum. Foto: Ellinor Lagerberg

Vandrarhem

Ett stenkast från fyren ligger ett välkomnande vandrarhem. Verksamheten är som gjord för barnfamiljer men även anpassad för personer med funktionshinder. Samtliga hus är nyligen upprustade med kök, toalett och dusch. Efter en dag fylld med aktiviteter kan du sätta dig ner och koppla av i vandrarhemmets bastu.

Stugor

Vill du bo lite mer privat men ändå njuta av en solnedgång vid vattnet? Då kan du hyra en stuga på Öjas norra udde. Stugorna är försedda med sängutrustning för fyra personer och du får tillgång till både bastu och badtunna. För att göra allt lite extra lyxigt ingår cyklar i stughyran så att du smidigt kan ta dig runt på ön och upptäcka allt som finns att se i din egen takt.

Två små stugor med segelbåtar och båtplatser i bakgrunden

Trevliga små stugor i Norrhamnen med Gästhamnen i bakgrunden. Foto: Ellinor Lagerberg.

Gästhamn

Strax intill stugorna ligger Öjas gästhamn. Den är perfekt för dig som kommer med båten och vill sova över en natt eller två. Som gästhamnsbesökare får du tillgång till stuguthyrning, dagstidningar, cykeluthyrning, internetcafé, tvättmöjligheter, glass och fika, duschar, toaletter och enklare livsmedel. Bredvid gästhamnskontoret finns en konstutställning av Jaak Kriisa som även driver stuguthyrningen. Det är en väldigt unik konstutställning då Jaak inte bara använder sig av målarfärg. Han skapar även sina konstverk och hittar sin inspiration av material som han finner på ön, han har till exempel gjort en tavla av grovsopor. Det är värt att ta en titt!

Sveriges längsta konstutställning

På tal om konst, när du ändå är på Öja så måste du ta tillfället i akt och gå på den tre kilometer långa konstutställningen som är utspridd mellan fyren och Landsorts kapell.  Utställningen anordnas av den hurtige Arthur Hultling som har jobbat med denna årliga vernissage sedan dess början år 1993.

En skulptur på en mamma och hennes barn som tittar ut över havet

En av de många skulpturerna i konstutställningen. Foto Ellinor Lagerberg

En väldigt unik skulptur av järn bredvid havet.

En unik skulptur längs vägen. Foto: Ellinor Lagerberg

Restaurang Svedtilja

En av öns finaste restauranger ligger på Öjas södra udde, sydväst om Lotstornet. Restaurangen ägs och drivs av entreprenören Åke Svedtilja som för två och ett halvt år sedan bestämde sig för att starta en verksamhet på Öja.

- Jag startade min verksamhet på Landsort för att jag alltid har dragits till vilda och vackra platser och här jag såg stora utvecklingsmöjligheter, berättar Åke.

Svedtiljas restaurang invändigt med bord och stolar

Den mysiga inredningen i Svedtiljas restaurang. Foto: Ellinor Lagerberg.

I restaurangens hemtrevliga salong kan både du och dina smaklökar få en fantastisk matupplevelse. Den skärgårdsbaserade menyn tillsammans med de färska råvarorna kan verkligen skapa oförglömliga matminnen. Pröva restaurangens alldeles egna Torö-röra eller varför inte den utsökta skaldjurssoppan. Utöver den goda maten anordnar Restaurang Svedtilja bröllop, fester och konferenser – vilket gör den lite extra speciell.

Västhamnen med sina charmiga, röda stugor

Blick över Västhamnen. Foto: Ellinor Lagerberg

Läs mer om boende och vad det finns att göra på visitnynashamn.selänk till annan webbplats 

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp