2018-09-13

Valet avslutat – det händer nu

Valen till kommun, landsting och riksdag avslutades söndag kväll och det finns ett preliminärt valresultat. Men en hel del återstår innan effekterna av valet syns. Här reder vi ut hur gången ser ut.

Onsdagsräkning

Under onsdagen räknade Valnämnden i Nynäshamn de röster från utlandet och förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen. Valnattens resultat uppdaterades när onsdagsräkningen var klar. De resultaten är fortfarande preliminära.

Länsstyrelsen räknar och utser ledamöter

Länsstyrelserna bedömer och räknar alla röster en gång till. När det finns ett slutligt resultat, vilket brukar vara senast två veckor efter valdagen, meddelar länsstyrelserna vilka ledamöter och ersättare som ska sitta i alla kommunfullmäktige i hela landet. Tilldelningen av platser fördelas utifrån valresultat, partiernas namnlistor och personröster.

Förhandlingar

Om ingen tydlig majoritet finns efter valet behöver politikerna hitta en hållbar majoritet. Det görs genom förhandlingar partierna emellan. Förhandlingarna pågår parallellt med länsstyrelsernas arbeten. I Nynäshamn behöver en majoritet vara klar 31 oktober då kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, har sammanträde.

Kommunfullmäktige 31 oktober

Mandatperioden för nya kommunfullmäktige i hela Sverige börjar den 15 oktober. I Nynäshamn håller det nya fullmäktige sitt första sammanträde 31 oktober. Vid det sammanträdet väljs kommunfullmäktiges så kallade presidium, det vill säga ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande, liksom valberedning och arvodesberedning. När presidiet har valts tar de över sammanträdet. Mötet består av de ledamöter som länsstyrelsen har meddelat ska sitta i fullmäktige. I Nynäshamn har fullmäktige 41 mandat. Ett mandat är lika med en ledamot.

Kommunfullmäktige i november och december

• Vid sammanträdet i november tar fullmäktige beslut om den budget och skattesats som ska gälla för kommande år. Om budgeten inte är klar måste fullmäktige dock besluta om skattesatsen eftersom sista beslutsdag för skattesatsen är den sista november. Sista beslutsdag för budgeten är 31 december.
  • Vid sammanträdet i december väljs ledamöter och ersättare till de politiska nämnderna samt de revisorer som ska tjänstgöra under mandatperioden. Om det inte togs beslut om budgeten på novembermötet tas beslut på detta möte.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen väljs för fyra år och huvudregeln är att tjänstgöringen börjar den 1 januari året efter valåret. Kommunfullmäktige har dock möjlighet att bestämma att kommunstyrelsens mandatperiod ska börja redan vid det första sammanträdet – i år alltså den 31 oktober i Nynäshamn.

Kommunens tjänstemän

En kommun består av förtroendevalda politiker och anställda tjänstemän. Kortfattat innebär det att politikerna beslutar om vad tjänstemännen ska utföra. Även om det vid valår under en period kan vara oklart vilka som ska styra så fortsätter tjänstemannaorganisationen sitt arbete i vanlig ordning och jobbar utifrån de planer och budgetar som har beslutats för året.

Sidan granskad 2018-09-14