2018-09-11

Rösträkning på onsdag

Onsdag 12 september är den så kallade onsdagsräkningen. Då räknar Valnämnden i Nynäshamn röster från utlandet och förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen.

Två personer sitter vid ett bord och räknar röster.

Via nedanstående länkar kan du följa onsdagsräkningen. På sidorna uppdateras valnattens preliminära resultat med resultat från onsdagsräkningen. Uppdateringen sker allt eftersom resultaten registreras under onsdagen. Valresultaten är fortfarande preliminära.

Här kan du följa onsdagsräkningen:

Rösträkningen är offentlig vilket innebär att den som vill kan närvara när rösterna räknas. Rösträkningen startar klockan 10 och pågår tills alla röster är räknade. Onsdagsräkningen är i Folkets hus, Stadshusplatsen 3 i centrala Nynäshamn.

Så går rösträkning och redovisning till

När röstningen avslutades på valdagskvällen 9 september började
röstmottagarna i varje vallokal räkna röster. De resultaten var preliminära. Måndag 10 september påbörjade länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Länsstyrelserna bedömmer och räknar alla röster en gång till. Onsdagen efter valdagen är den så kallade onsdagsräkningen då röster från utlandet och förtidsröster som inte hann fram till vallokalrna på valdagen räknas.

De slutgiltiga valresultaten kommer i ordningen: riksdag, kommunfullmäktige och sist landstingsfullmäktige. Samtliga val brukar vara färdigräknade cirka två veckor efter valdagen.

Sidan granskad 2018-09-24

Sidansvarig: