2018-09-06

Det gäller i och utanför vallokalen

Det finns tydliga regler för vad som gäller i och utanför
röstmottagningslokalerna för förtidsröstningen samt i vallokalerna på valdagen. Reglerna säger bland annat att partierna inte får bedriva valkampanj samt hur valsedlarna ska vara placerade.

Valsedelställ med valsedlar i.

Valsedelställ.

Nu på söndag 9 september är det val till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag. Du kan förtidsrösta i vilken röstmottagningslokal som helst i landet sedan 22 augusti, på valdagen kan du rösta i den vallokal som du tillhör. När det gäller röstmottagningslokaler och vallokaler finns det regler för vad som gäller i och utanför lokalerna.

Ingen politisk propaganda

Kring varje vallokal finns ett begränsat område där ingen politisk propaganda får ske. Partierna får stå inom dessa områden och dela ut valsedlar men de får alltså inte bedriva valkampanj.

Valsedlar

Det finns en strikt ordning för valsedlarnas placering. I Nynäshamn har
Valnämnden beslutat att valsedlarna ska stå i bokstavsordning. Röstmottagarna i varje vallokal har fått information om hur valsedlarna ska placeras och det är endast de som får fylla på valsedelställen. I varje lokal finns även en affisch som visar den rätta placeringen.

Det är Valnämnden i Nynäshamn som ansvarar för att valsedlar tillhörande partier som har fått över en procent i senaste riksdagsvalet eller är representerade i kommun- eller landstingsfullmäktige, får valsedlarna
transporterade till vallokalerna. För övriga partier finns andra regler. Senast
30 dagar innan valdagen ska de ha anmält till centrala Valmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att de viill delta i valet och att de vill ha sina valsedlar i vallokalerna. De partierna ansvarar själva för att valsedlarna kommer till lokalerna – där röstmottagarna sedan placerar valsedlarna i valsedelställen.

Röstmottagarnas uppgifter

Totalt finns cirka 180 röstmottagare i Nynäshamn. De har alla blivit utsedda av
Valnämnden i Nynäshamn samt genomgått en utbildning. Röstmottagarna har till uppgift att hjälpa till och hålla ordning i lokalerna så röstningen går till på
ett säkert sätt. Det innebär bland annat att se till så att alla valsedlar finns på plats, att fylla på valsedelställen och att hålla god ordning i ställen. Det är även röstmottagarna som stoppar ner valkuverten i valurnorna. Röstmottagarna har även befogenhet att säga till personer som bedriver propaganda eller som på annat sätt stör ordningen.

Offentlig rösträkning i lokalerna

När röstningen är avslutad klockan 20 på valdagen påbörjas rösträkningen som är offentlig. Det innebär att den som vill kan se på när rösträkningen pågår. Den som följer rösträkningen måste respektera anvisningarna i respektive lokal så röstmottagarna inte störs.

Sidan granskad 2018-09-24

Sidansvarig: