Information om risker kopplat till pågående torka

Här har vi samlat information om konsekvenskerna av det torra vädret. Länkar till mer information om:

2018-06-25

De allmänna valen närmar sig

De allmänna valen – det vill säga val till kommunfullmäktige, riksdag och landstingsfullmäktige – är söndag den 9 september i år. Här får du bland annat information om olika sätt att rösta på, vallokaler och om vad valen handlar om.

Illustration över röstning.

Det handlar valen om

De allmänna valen är var fjärde år. I valen utser du som väljare de företrädare som ska representera dig i de beslutande församlingarna under den kommande mandatperioden. På kommunens webbsida ”Vad handlar valet om?” finns information om valen till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag.

Det vill politikerna i Nynäshamn

Om du undrar vad partierna i Nynäshamn vill med Nynäshamns kommun kan du läsa här. Där har partierna i kommunfullmäktige fått möjlighet att svara på fyra frågor.

Rösta i vallokal på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör. I varje valdistrikt finns en vallokal och det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen. Det är också där som rösten blir räknad på valkvällen. I Nynäshamns kommun finns totalt 14 vallokaler. Här kan du läsa var de finns samt öppettider. På val.se finns mer informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om att rösta i vallokal på valdagen.

Rösta i förtid

Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela landet från 22 augusti till och med valdagen 9 september. Här finns information om var du kan förtidsrösta i Nynäshamns kommun. Observera att på själva valdagen kan du i Nynäshamns kommun endast förtidsrösta i vallokalen i Folkets hus i Nynäshamn. På val.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information om förtidsröstning.

Hjälp vid röstning

Om du på grund av exempelvis ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att ta dig till en vallokal kan du rösta genom bud eller genom ambulerande röstning.

Rösta med bud: Att rösta med bud innebär att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

Rösta genom ambulerande röstning:
Att rösta med en ambulerande röstmottagare betyder att röstmottagaren kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst görs i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Under förtidsröstningsperioden kommer ambulerande röstmottagare att besöka de äldreboenden i kommunen som har anmält att de vill ha hjälp med förtidsröstning.

Här finns mer information om hjälp vid röstning.

Mer information på Val 2018

På kommunens webbsida Val 2018 kan du även se en film om de allmänna valen, vilka som är röstberättigade, vilka du kan rösta på, med mera.

Sidan granskad 2018-06-25