2019-06-04

Fjärilarnas dag och kväll 2019

Den 15 juni är det Fjärilarnas dag och kväll i Stora Vika kalkbrott. Ett evenemang med aktiviteter för både stora och små.

En blåvinge som sitter på en blodnäva.

Foto: Martin Olofsson

Program, lördag 15 juni

11.00-cirka 14.00 Guidad tur runt Fjärilsstigen
Fjärilsexperterna Göran Palmqvist, Martin Olofsson och lokalhistoriker Maria Landin berättar om den rika fjärilsfaunan samt Stora Vikas forntida och nutida historia. Det blir fikapaus på halva vägen så ta med matsäck. Promenaden påbörjas 11.20 så att bussresenärerna från Västerhaninge hinner ansluta (bussen ankommer 11.15 i Stora Vika). Samling vid flaggstängerna vid vägen till gamla cementfabriken.

11.00-cirka 12.45 Aktiviteter för barnfamiljer
Håva fjärilar, leta småkryp och lek fjärilslek med Robert Lättman-Masch från Nynäshamns Naturskola. Håvar och annan utrustning finns att låna. Det går bra att ha med sig barnvagn. För den som önskar finns det möjlighet att efteråt gå vidare på Fjärilsstigen och komma fram till de dammar där det finns ytterligare upptäckter att göra. Ta gärna med matsäck. Samling vid flaggstängerna vid vägen till gamla cementfabriken.

22.00 Kvällsguidning för att upptäcka nattflygande fjärilar
På lördagskvällen den 9 juni lyser Göran Palmqvist och Martin Olofsson med lampa för att upptäcka nattflygande fjärilar i Stora Vika. Göran Nyrén som är fladdermusexpert lyssnar efter fladdermöss med detektor. Samling vid flaggstängerna vid vägen till gamla cementfabriken.

Så tar du dig hit

Buss
Buss 848 avgår från Nynäshamns station 10.21, gå av vid hållplatsen Stora Vika. För mer info: www.sl.se.

Bil
Kör väg 225 eller 73 och följ skyltning mot Stora Vika. Sväng in vid skylten "Naturstig" vid infarten till gamla cementfabriken. Här börjar Fjärilsstigen.

Kan du inte komma till Fjärilarnas dag och kväll?
Ingen fara, alla är välkomna till Fjärilsstigen när som helst! Längs stigen finns informationstavlor om natur och historia och skyltar för barn med naturfakta och roliga uppdrag.

Arrangörer
Fjärilarnas dag och kväll är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun, Naturskolan i Nynäshamn och Nynäshamns Naturskyddsförening.

Sidan granskad 2019-06-04

Sidansvarig: