2019-01-18

Så uppmärksammas Förintelsens minnesdag 2019

Förintelsens minnesdag uppmärksammas med flera dagars arrangemang i Nynäshamn. På själva minnesdagen 27 januari blir det bland annat ett fackeltåg till Nynäshamns kyrka.

Den 27 januari är internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. För att uppmärksamma Förintelsens minnesdag arrangeras flera evenemang i Nynäshamn 26 – 28 januari.

Vernissage kring Demokrati och människovärde den 26 januari 12-14 på Konstpoolen Nynäshamn.

I samband med förintelsens minnesdag bjuder Konstpoolen, Nynäshamnskommun, Svenska kyrkan, ABF Södertörn och Folket hus in till vernissage på Konstpoolen i Nynäshamn. Verken ska symbolisera vår demokrati och vikten av allas lika människovärde. De ska reflektera över vårt varande och gestaltas i fri uttrycksform som på ett bra sätt lyfter fram möten mellan människor, kulturer och allas lika värden. Vår förhoppning är att detta ska väcka tankar och engagemang om viktiga samhällsfrågor.

Information om vernissage och program:

• Inlämning av verk sker innan onsdag 24 jan 2019
  • Invigningstal ca 12.05 av Maria Gard Gunster, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden
  • Musik av Lena Lundgren ca 12.20
  • Musik av Lena Lundgren ca 13.15
  • Det finns bullar, kaffe, läsk och festis att köpa så långt lagret räcker.

Fackeltåg och manifestation för människovärde och demokrati

Den 27 januari klockan 17.30 går ett fackeltåg från Villan (korsningen Centralgatan och Idunvägen) till Nynäshamns kyrka. Klockan 18.00 startar manifestationen i kyrkans lokaler.

Salongen special

Nynäshamns bibliotek erbjuder bokprat och högläsning med anknytning till Förintelsens minnesdag tillsammans med bibliotekarie Mattias Winslow.

• När: Måndag den 28/1 klockan 18.00.
  • Var: Nynäshamns bibliotek

Bio Vågen 31 januari klockan 19.00

Det är 25 år sedan Steven Spielbergs mästerverk SCHINDLER’S LIST hade biopremiär. Universal Pictures har nu tillsammans med Steven Spielberg gjort en digital restaurering av filmen från originalnegativet, i 4K-upplösning med en
helt ny ljudbild i Dolby Cinema och Dolby Atmos, som släpps på bio inför
Förintelsens minnesdag. Filmen – som vann sju Oscarutmärkelser - bland annat för Bästa film och Bästa regi – berättar den otroliga, sanna historien om den gåtfulle Oskar Schindler (Liam Neeson) som, i Tysk-ockuperade Polen under andra världskriget räddade fler än 1.100 judar från Förintelsen, under ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia.

Åldersgräns 15 år (11 år i vuxens sällskap)

Biljettpris: 100 kronor

Information om Sveriges nationella minoriteter

Judar har av Sveriges riksdag erkänts som en av fem nationella minoriteter. Det innebär ett stärkt skydd och stöd för de nationella minoriteternas språk och kulturer. Här kan du läsa mer om Sveriges fem erkända nationella minoriteter. www.nynashamn.se/Omsorg-och-service/Nationella-minoriteter.htmllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster