2019-03-28

Kommunen backar – äldre man får bo kvar

Den man som Nynäshamns kommun har skrivit om tidigare, och som vill bo kvar på ett vård- och omsorgsboende i kommunen, får bo kvar. Anledningen är en otydlighet vid kontraktskrivningen.

– Det finns en otydlighet i det här fallet vid kontraktskrivningen som gjordes för några år sedan, som gör att mannen får bo kvar i lägenheten. Vi ska göra rätt och har vi gjort fel måste vi så självfallet rätta till det, säger Indra Stenhammar, avdelningschef myndighet äldre och funktionshinder.

Parboendegarantin

Flera medier har uppmärksammat mannens önskan och Nynäshamns kommuns hantering av boendesituationen, de senaste dagarna. Kommunen har hänvisat till reglerna i den så kallade Parboendegarantin som säger att vård- och omsorgsboende är till för dem som har behov av omfattande vård dygnet runt och att om den som har vårdbehovet och därmed platsen avlider har den medboende inte rätt att bo kvar. Kommunen har även sagt att den medboende får information om det innan han eller hon flyttar in samt vid kontraktskrivningen.

Otydlighet vid kontraktskrivningen

Nu har Nynäshamns kommun sett att det finns en otydlighet i det här fallet vid kontraktskrivningen som gjordes för några år sedan, som gör att mannen har rätt att bo kvar.

– Det är sorgligt att det har blivit så här, särskilt för någon som har drabbats av sorg. Vi ska nu göra allt vi kan för att det här inte ska hända igen, säger Indra Stenhammar.

Kan kommunen ha gjort fel i fler fall?
– Vi kommer nu noggrant att se över alla våra rutiner när det gäller hanteringen i samband med kontraktskrivningar. Vi ska lära av det här och ska förbättra våra rutiner för att se till så vi inte gör fel igen, säger Indra Stenhammar.

Vi förstår att texten kan väcka ytterligare frågor men som kommun kan vi inte gå djupare in i ärendet på grund av sekretess.

Några Frågor och svar om detta

Varför får mannen bo kvar?
Det finns en otydlighet i det här fallet vid kontraktskrivningen för några år sedan, som gör att mannen får bo kvar. Vi ska göra rätt och har vi gjort fel måste vi självfallet rätta till det.

Kan kommunen ha gjort fel i fler fall?
Det kommer vi att se över. Vi kommer noggrant att se över alla våra rutiner när det gäller hanteringen i samband med kontraktskrivningar. Vi ska lära av det här och ska förbättra våra rutiner för att se till så vi inte gör fel igen.

Kan det här innebära att någon som är i behov av vårdboende nu blir utan?
Ingen som är i behov av vård- och omsorgsboende dygnet runt blir utan, däremot kan vi behöva köpa platser utanför kommunen.

Sidan granskad 2019-03-28

Sidansvarig: