2018-10-12

Nöjda brukare och kostnadseffektiv äldreomsorg

Årets nationella brukarenkät visar att brukare inom äldreomsorgen är nöjda. En annan mätning visar att äldreomsorgen är tvåa bäst i Sverige på att vara kostnadseffektiva.

Nöjda brukare enligt brukarenkät

I Nynäshamns kommun visar den årliga brukarenkäten att 90 % av de äldre med hemtjänst och 82 % av personer som bor på vård- och omsorgsboende är sammantaget nöjda med helheten av insaterna. Brukarenkäten visar också på en hög grad av nöjdhet när det gäller bemötandet både inom hemtjänst där 98 % tycker att personalen bemöter dom på ett bra sätt och motsvarande siffra på vård- och omsorgsboende är 92 %.

Kostnadseffektiv verksamhet

I en annan mätning har Nynäshamns kommuns äldreomsorg den näst mest kostnadseffektiva äldreomsorgen i Sverige. Nynäshamns kommun har 22% billigare äldreomsorg än en genomsnittskommun. Detta kan jämföras med den dyraste kommunen i Sverige som har 93.7% dyrare äldreomsorgen än genomsnittet.

Ola Hägg, socialnämndens ordförande förklarar varför det ser ut som det gör.

- Kontunitet bland personalen och bra planering är de främsta nycklarna till en effektiv äldreomsorg. Även bra ledarskap håller nere kostnaderna. I Nynäshamn har vi också en bra mix mellan vård- och omsorgsplatser och hemtjänst och vi har inte heller kö till vård- och omsorgsboende. Vi har egentligen ingen önskan att ha låga kostnader utan det är kvaliteten som är det viktigaste för oss. Enligt brukarenkäten är ju även kvaliteten något vi lyckats bra med och vi ser fram emot att bli ännu bättre, säger Ola Hägg, socialnämndens ordförande.

* Svarsfrekvensen för den nationella brukarenkäten var 63,4% för hemtjänsten (59.8 % riket) och 54,3 % för vård- och omsorgsboende (49.4 % riket).

Text: Marie Eriksson.

Sidan granskad 2018-10-15