Information om risker kopplat till pågående torka

Här har vi samlat information om konsekvenskerna av det torra vädret. Länkar till mer information om:

2018-04-26

Ensamma äldre erbjuds måltidsvän

Sällskap vid maten främjar både aptiten och välmåendet. Socialnämnden har därför beslutat att, på försök under ett år, erbjuda måltidsvänner till ensamma äldre.

Foto: Scandinav bildbyrå

Syftet med en måltidsvän är att erbjuda sällskap till äldre personer som är ensamma och saknar socialt nätverk.

- Att äta tillsammans med en annan person då och då kan leda till ökad aptit och förebygger också social isolering och kan bidra till att skapa nya relationer och nätverk hos ensamma äldre personer. Försöket är en del av kommunens arbete med att utveckla det hälsofrämjande arbetet för äldre, säger Charlotte Dahlbom, socialchef.

Så funkar det

Den som har hemtjänst och bor ensam har möjlighet att få en måltidsvän. Som måltidsvänner träffas ni en gång i veckan för en gemensam måltid antingen på de restauranger som finns i anslutning till kommunens vård- och omsorgsboenden, trygghetsboenden eller hemma hemma hos dig.

Att få en måltidsvän innebär ingen extra kostnad, måltidsvännens portion betalas av kommunen.

- Hur det kommer att gå till rent praktiskt ska vi nu gå vidare med men tanken är att det blir till personens hemtjänstutförare som man kan anmäla sitt intresse, avslutar Charlotte Dahlbom.

Vill du bli en måltidsvän?

Om du är intresserad av att bli en måltidsvän kan du vända dig till kommunens aktivitetskoordinator, Christer Dahl, som har uppdraget att rekrytera volontärer.

Socialförvaltningen räknar med att komma igång med verksamheten måltidsvän under sommaren 2018.

Text: Marie Eriksson

Fakta

Begreppet måltidsvän är en satsning med inspiration från Danmark där många kommuner erbjuder så kallad "Spiseven". Frivilligarbetare besöker äldre som vill ha sällskap vid måltiderna, alternativt ses på en
restaurang. Man träffas en gång i veckan. Kommunen står för måltidsvännens matkostnad. Flera kommuner, framför allt i Sydsverige har infört konceptet.

Socialnämnden i Nynäshamns kommun beslutade på sitt sammanträde den 24 april 2018 att införa måltidsvän på försök under ett år. Därefter ska det utvärderas.

Sidan granskad 2018-05-02
Sidansvarig: Marie Eriksson