2018-07-18

Arkeologisk utgrävning av stenåldersboplats i Norvik – gratis visningar för allmänheten

I samband med bygget av Stockholm Norviks Hamn genomförs nu en arkeologisk undersökning av en boplats från yngre stenålder i området. Vid undersökningen har arkeologerna hittat flera spännande fynd, bland annat 4500-5000 år gammal keramik, pilspetsar och yxor. Nu bjuds allmänheten in till gratis visningar av fynden.

Yxa från yngre stenåldern

En bit av en yxa, funnen i Norvik

Det är arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård som under sommaren och hösten genomför en arkeologisk undersökning av en stenåldersboplats vid Stockholm Norviks hamn. Med start den 22 juli bjuder de nu in allmänheten på gratis visningar där de bland annat kommer berätta om hur folk levde under slutet av stenåldern, vilka redskap man använde samt visa några av de hittills mest överraskande fynden som hittats.

Boplatsen upptäcktes vid en arkeologisk utredning 2008 då ett tjugotal krukskärvor samt kvarts och bergartsavslag påträffades på platsen. Vid en förundersökning 2017 påträffades dessutom ett omfattande fyndmaterial bestående av keramik och stenmaterial, framförallt stora mängder grönsten som kan vara tecken på en omfattande tillverkning av grönstensyxor.
- Vi har ännu inte hittat några tydliga spår av hyddor, hus, eller gravar men har vissa indikationer på att det kan ha funnits. Förhoppningsvis klarnar den bilden under det fortsatta arbetet. Hus och gravar från stenåldern är generellt ovanliga i Mälardalen, även om boplatsområden inte är sällsynta, säger Anders Forsgren, arkeolog vid Stiftelsen Kulturmiljövård.

Fältarbetet pågår fram till oktober. Under vintern eller våren planerar Stiftelsen Kulturmiljövård att hålla ett sammanfattande föredrag om undersökningen, troligen på Nynäshamns bibliotek, samt en liten vandringsutställning med några av fynden.

Flera visningar under hösten

Den första av flera visningar hålls nu på söndag den 22 juli med start klockan 13.00. Ingen föranmälan krävs.

Fler visningstider och mer information om utgrävningen finns på Stiftelsen Kulturmiljövårds hemsida:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid frågor, kontakta Andreas Forsgren, Arkeolog, Stiftelsen Kulturmiljövård;
andreas.forsgren@kmmd.se
073-810 02 90 (dagtid 09-17, vardag)

Text: Emma Ny

Sidan granskad 2018-09-04