2019-05-17

Erfarenhetsutbyte med kommun i andra änden av Stockholmsregionen

Erfarenhetsutbyte kan det aldrig bli för mycket av. Tillväxtavdelningen åkte till Strängnäs kommun, en kommun lik Nynäshamn på många sätt. Vi ville veta mer om hur de arbetar med tillväxt- och näringslivsfrågor.

Från vänster: Janet Jonsson och Lena Hentschel från Nynäshamns kommun, Karolina Zander och Gunilla Malm Lundberg från Strängnäs kommun, Nina Munters, Jonas Karlsson och Linnea Gustavsson från Nynäshamns kommun.

I onsdags for Tillväxtavdelningen till Strängnäs kommun, en kommun lik Nynäshamn på många sätt. Till invånarantal skiljer det några tusen, ungefär lika många företag och de flesta av dem små. Närhet till storstaden, lättillgängliga naturområden och ett stort kulturhistoriskt arv. Nynäshamns och Strängnäs kommuner är båda del av Stockholmsregionen – Sveriges starkaste tillväxtregion.

Vi ville veta mer om hur de tänker, arbetar och samarbetar i frågor kring tillväxt och näringslivsutveckling. Det är alltid av intresse att se hur andra arbetar då många av utmaningarna och möjligheterna ofta är desamma. Liksom ”Södertörnskommunerna” som Nynäshamns kommun är en del av är Strängnäs kommun en hörnsten i ”Fyra Mälarstäder”, ett lyckosamt samarbete med Västerås, Eskilstuna och Enköping. Vi arbetar på liknande sätt utifrån olika samarbetsområden, exempelvis näringsliv-, infrastruktur- och klimatfrågor.

Mikael Rojek, samhällsbyggnadsstrateg, berättade om hur Strängnäs kommun planerar att utvecklas genom att stärka varje kommundels egen särart. Det var väldigt inspirerande då vi kände igen oss i Nynäshamns kommundelars olika karaktär.

Nyligen anställdes i Strängnäs en destinationskoordinator, Karolina Zander, som ska arbeta för att stärka Strängnäs som destination. Gunilla Malm, näringslivsansvarig, tog oss med på resan från när allting började. Efter låga betyg i företagsklimatsmätningar sattes målet om att vara topp 50 i Svenskt Näringslivs ranking. Arbetet med service och bemötande har gett resultat. Idag är de förebilder särskilt inom myndighetsområdet miljö- och hälsoskydd med ett nöjd-kund-index från företagare på 85 av 100, något vi inspireras av.

Vi fick såklart också dela med oss av vårt arbete – både kring hur vi är organiserade och näringslivsfrämjande arbete generellt men med lite extra fokus på platsvarumärkesarbete, något vi arbetat intensivt med de senaste åren och är väldigt stolta över.

Studiebesöket avslutades, som sig bör, med en promenad genom ett soligt Strängnäs med varsin glass i handen. Vi kommer snart tillbaka!

Sidan granskad 2019-05-17

Sidansvarig: