2019-05-09

Samverkan i fokus när vi besökte Södertörns Brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) ansvarar för räddningstjänsten för oss i Nynäshamn. De genomför också tillsyn hos företag och organisationer och utfärdar tillstånd för hantering av brandfarliga varor. Vi ville veta mer om vad som händer på brandstationen just nu, så vi åkte dit.

Från vänster: Stefan Swärd, Conny Andersson, Tony Kullman och Lars-Göran Uddholm från Södertörns brandförsvarsförbund och Håkan Svanberg (M) från Nynäshamns kommun.

SBFF ansvarar för räddningstjänsten för oss i Nynäshamns kommun men även Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommun. De är också tillsynsmyndighet och genomför tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor samt lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det kan också behövas tillstånd för att hantera brandfarliga och explosiva varor, och då är det hos SBFF som man söker dessa.

Det blev ett spännande möte där vikten av god dialog och samverkan var tydligt. Särskilt när Södertörn växer i snabb takt. När kommunerna växer finns nyckeltal för hur många bostäder som kommunen kan växa med innan till exempel en ny förskola planeras in. Önskemål om att liknande nyckeltal tas fram för räddningstjänst och blåljuspersonal framfördes. För det börjar faktiskt bli lite trångbott på stationen.

Av denna anledning vill SBFF gärna komma in tidigare i samhällsbyggnadsprocessen. De är givetvis redan remissinstans och svarar på kommunens olika remisser, men önskemål om att dialog förs tidigare i planeringen av exempelvis nya bostäder tar vi med oss.

Prioriterat nu är insatser för att trafik och gods, som i antal ökar, ska kunna ta sig ur hamnarna utan att fasta i köer.

Sidan granskad 2019-05-09

Sidansvarig: