2019-04-30

Ny tobakslag från 1 juli

Från den 1 juli 2019 gäller den nya tobakslagen som bland annat säger att du måste ansöka om tillstånd för att sälja tobak. Enligt tidigare lagstiftning har det räckt med en anmälan. En annan förändring är ett utökat rökförbud.

Det säger den nya tobakslagen

• Bara den som har tillstånd får sälja tobak.
  • Flera nya platser omfattas av rökförbudet. Till exempel på uteserveringar, utanför entréer till rökfria lokaler som allmänheten har tillträde till, väntplatser utomhus till kollektivtrafik, på inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning och på lekplatser dit allmänheten har tillträde.
  • Rökförbudet omfattar även elektroniska cigaretter och örtprodukter för rökning.
  • Den som äger eller förfogar över lokalen ansvarar för att bestämmelserna följs genom att informera om rökförbudet.
  • Tobaksproduktdirektivets regler om spårbarhet och säkerhetsmärkning ska följas.
  • Förpackningar med portionsförpackat snus måste innehålla minst 20 portioner.

Du som redan har anmält tobaksförsäljning innan den 1 juli 2019 behöver ansöka om tillstånd senast den 1 november 2019.

Avgift för tillstånd och tillsyn

När du ansöker om tillstånd kommer vi ta ut en avgift. Det är Kommunfullmäktige som beslutar om avgiften och vad den blir är ännu inte beslutad.

Text: Marie Eriksson

Sidan granskad 2019-05-02